Annons
Nyheter

Irriterat i EU kring Mali och Kina

Juntan i Mali och Kinas agerande mot Litauen skapar huvudbry i EU.
Fördömande ord går bra – men sedan då?
EU • Publicerad 14 januari 2022
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian håller presskonferens efter fredagens EU-möte i Brest.
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian håller presskonferens efter fredagens EU-möte i Brest.Foto: Thibault Camus/AP/TT

I skuggan av krisen kring Rysslands militära upptrappning runt Ukraina stod främst Mali och Kina i centrum för uppmärksamheten när EU-ländernas utrikesministrar möttes i Brest på fredagen.

I Mali har militärjuntan bestämt sig för att vänta i fem år med att hålla val, samtidigt som man hyrt in ryska legosoldater från den ökända Wagner-gruppen. Det skapar stort grubbel kring framtiden för EU:s insats för att utbilda landets militär och det franskledda antiterrorarbete som pågår.

Annons

– Vi vill stanna i Mali – men inte till vilket pris som helst, konstaterar Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian på presskonferensen efter mötet.

När det gäller Kina har Litauen länge bett om hjälp från övriga EU kring det sätt som Kina bestraffat landet både diplomatiskt och ekonomiskt för dess nära relation till Taiwan. Än så länge tycks dock många EU-länder föredra att tala tyst om krisen, för att inte reta upp regimen i Peking.

– I vanlig ordning kommer ju frågan upp om hur beroende många länder är av handel med Kina. Det är inte så att man är beredda att ha massiva ekonomiska sanktioner eller så där, säger utrikesminister Ann Linde (S) på en digital svensk pressträff.

Tills vidare svarar EU med att muttra gemensamt.

– I detta läge handlar det framför allt om att vara väldigt eniga i fördömandet av hur Litauen har behandlats och ta upp det i möten med Kina, säger Ann Linde i Brest.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons