IS-kvinnan nekar: "Har aldrig sålt en människa"
Den svenska kvinnan i 50-årsåldern ska enligt åtalet, som gäller folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse, ha hållit yazidier under slavliknande förhållanden i sin bostad i al-Raqqa i Syrien, som då kontrollerades av extremiströrelsen IS.
Men hon nekar till brott och bestrider ansvar, enligt försvaret.
– Hennes förklaring är i korthet att hon aldrig har köpt en annan människa, att hon aldrig har ägt eller utövat någon kontroll över en annan människa som skulle medföra gärningsmannaskap och att hon aldrig har sålt en annan människa, säger advokat Mikael Westerlund till TT.
I kvinnans närhet
Däremot medger kvinnan att hon under tiden i Syrien kommit i kontakt med folk ur den yazidiska folkgruppen.
– Det är ostridigt att det i hennes absoluta närhet under en kortare period har funnits personer från den yazidiska minoriteten, men det är inte personer som hon har köpt, kontrollerat eller sålt. Det är andra personer som gjort sig skyldiga till de brotten, säger Westerlund.
– Det har hållits många förhör, de har varit ganska långa och detaljerade men jag upplever att man från utredarnas sida har haft fokus på vad hon ska ha gjort och inte, det har inte ställts så många frågor om alternativa gärningsmän.
"Inte lika robust"
Westerlund menar att en stor del av åklagarsidans utredning tar sikte på att styrka huruvida det har skett ett folkmord eller brott mot mänskligheten.
– Det är frågor försvaret inte kommer att argumentera så mycket kring, utan det får åklagaren föra i bevisning och så får vi se om domstolen finner det styrkt.
– Vi kommer att ha fokus på påståendet om vad kvinnan har gjort. Där är utredningen inte lika robust, vi kan konstatera att det är några få förhör. Det är beroende på hur man värderar de muntliga uppgifterna som kommer att avgöra om hon blir fälld eller frikänd.
Utredningen har varit lång, så ur den aspekten tycker kvinnan att det är skönt att åtalet kommer, enligt Westerlund.
– Hon är bedrövad. Hon tar avstånd från den här mördarsekten IS och vill inte kopplas till deras illdåd. Hon känner att det är en orättvis beskrivning som ges av henne i utredningen och ser fram emot att få nyansera uppgifterna.
Kvinnan dömdes 2022 till sex års fängelse för att ha fört sin tolvåriga son till Syrien och låtit honom bli barnsoldat i IS.