Annons
Nyheter

Isbjörn attackerade svensk naturfilmare

Naturfilmaren Lars-Öivind Knutsen har lång erfarenhet av isbjörnar, som han bland annat skrivit en doktorsavhandling om. Och tur var väl det – under natten till tisdagen blev han attackerad av en vid en expeditionsbas på Grönland.
Natur • Publicerad 4 augusti 2021
Isbjörnen i texten beskrivs som ovanligt aggressiv. Arkivbild.
Isbjörnen i texten beskrivs som ovanligt aggressiv. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT

– Det hungriga djuret såg mig som mat, säger Lars-Öivind Knutsen till nättidningen Deep Sea Reporter, som han spelar in en dokumentärfilm på Grönland för.

Knutsen och två kollegor befinner sig på en expeditionsbas vid den danska militärstationen Daneborg.

Annons

– Vi gick och la oss för en god natts sömn, i det varma vädret hade jag lämnat en liten öppning i fönstret. Vid fyratiden vaknade jag av en smäll, och såg upp mot ett isbjörnshuvud som stirrade ner på mig, säger Knutsen till nättidningen.

Björnen kastade sig "som en projektil" mot Knutsen och bet honom i handen, med en svårt sargad tumme som resultat.

Till Knutsens räddning kom kollegorna inspringandes och skrämde bort björnen genom att kasta en kvast och avlossa en signalpistol, något som även SVT Nyheter rapporterat om.

Knutsen har flugits till Island för vård, där en läkare konstaterade att handen kan bli återställd trots skadorna. Björnen, som blott några timmar efter den första attacken letat sig tillbaka till expeditionens bas, kan tvingas avlivas.

– Den är betydligt mer aggressiv än andra isbjörnar jag mött, säger Knutsen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons