GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Israeler över 60 erbjuds tredje vaccindos

Israel blir först i världen med att erbjuda en tredje dos av Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19. Redan från söndag kan vaccinet börja ges till personer över 60 år. Premiärminister Naftali Bennett hoppas att åtgärden ska bromsa smittspridningen i landet.
Israel • Publicerad 29 juli 2021
Joseph Zalman Kleinman, överlevare från Förintelsen, är en av de israeler som vaccinerades mot covid-19 i januari. Nu erbjuder Israel en tredje dos till personer över 60 år som fick den andra dosen för minst fem månader sedan. Arkivbild
Joseph Zalman Kleinman, överlevare från Förintelsen, är en av de israeler som vaccinerades mot covid-19 i januari. Nu erbjuder Israel en tredje dos till personer över 60 år som fick den andra dosen för minst fem månader sedan. Arkivbild
Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Först ut att få påfyllnadsdosen blir president Isaac Herzog som får sin spruta på fredagen, säger Bennett på en pressträff.

– Ring era föräldrar och far- och morföräldrar nu och se till att de får den tredje dosen, säger Bennett, enligt Haaretz.

Premiärministern försäkrar att det finns tillräckliga skäl för en tredje dos av Pfizervaccinet.

Beslutet togs enligt medierapporterna i hälsodepartementet på torsdagen, trots att Världshälsoorganisationen (WHO) nyligen fastslagit att det inte finns behov av en tredje dos för tillfället. Anledningen är att spridningen av deltavarianten av coronaviruset ökat snabbt i landet, trots hög vaccinationsgrad.

Sämre skydd med tiden

Smittspridningen sker främst bland yngre och ovaccinerade men fler och fler äldre som vaccinerades för fem-sex månader sedan testas positivt. Preliminära rapporter från hälsodepartementet visar att Pfizervaccinets skydd mot deltavarianten bara är 16 procent för dem som vaccinerats för ett halvår sedan. Dessutom beräknas skyddet mot allvarlig sjukdom ha minskat från 97 till 81 procent för samma grupp, rapporterar Jerusalem Post.

"Åttioen procent är fortfarande effektivt, men skillnaden är dramatisk", skriver professor Eran Segal vid Weizmanninstitutet på Twitter. "Eftersom risken för en 60-plussare att bli svårt sjuk tidigare var tre procent innebär det att risken nu är 19 procent, vilket är sex gånger högre", fortsätter han.

Professor Galia Rahav, chef för infektionskliniken på Shebasjukhuset nära Tel Aviv, säger till tidningen Haaretz att över 4 000 israeler med nedsatt immunförsvar redan har fått en tredje dos vaccin utan några allvarlig biverkningar.

Påfyllnadsdosen kommer nu att erbjudas alla personer över 60 som fick den andra dosen för minst fem månader sedan.

Söker godkännande

Öppnandet för en tredje dos innebär att Israel blir testplats för läkemedelsjätten Pfizer inför bolagets ansökan om att få påfyllnadsdosen godkänd av USA:s läkemedelsmyndighet FDA.

Pfizer sade i onsdags att personer förmodligen behöver en tredje dos för att bibehålla effekten mot coronaviruset. Bolagets egen forskning visar att en tredje dos ökar antalet antikroppar med mellan fem och elva gånger. Bolaget hoppas kunna lämna in en ansökan om ett nödgodkännande från FDA någon gång under augusti.

FDA och USA:s smittskyddsmyndighet CDC har hittills ställt sig avvaktande till en tredje dos.

.

Fakta: Israels vaccinationsprogram

Israel var tidigt, redan i december förra året, igång med vaccineringen med Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19. Vaccinationsprogrammet är öppet för alla över tolv år.

Israels vaccinationsprogram har i praktiken fungerat som en gigantisk klinisk studie av Pfizer-Biontechs vaccin. Genom att dela med sig av vissa hälsodata från miljontals vaccinerade med företaget har Israel lyckats säkra mycket stora mängder vaccin från bolaget.

Hittills har runt 57 procent av befolkningen vaccinerats med två doser.

Cirka 160 personer vårdas just nu på sjukhus i Israel med allvarliga symtom och antalet nya fall har ökat till över 2 000 per dag jämfört med en handfull fall för några månader sedan.

Källa: TT-Reuters

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.