Annons

Israels Netanyahu vill ha immunitet mot åtal

Israel • Publicerad 1 januari 2020
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu söker parlamentarisk immunitet för att försöka undvika en rättegång om korruptionsanklagelser.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu söker parlamentarisk immunitet för att försöka undvika en rättegång om korruptionsanklagelser.Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vill ha parlamentarisk immunitet som skyddar honom från att åtalas för korruptionsbrott. Netanyahus politiska drag innebär troligen att en rättegång mot honom kan hållas först efter att nya val hålls i mars.

Den sittande premiärministern anklagades formellt av riksåklagare Avichai Mandelblit i november för bedrägeri, bestickning och trolöshet mot huvudman. Åtalet gäller tre olika utredningar.

Annons

Åtalet kommer i ett politiskt dödläge sedan varken Netanyahu eller hans politiska huvudmotståndare Benny Gantz lyckades samla majoritet för att bilda regering efter valen i mars och september.

Netanyahu kan inte tvingas att avgå bara för att åtal har väckts. Enligt israelisk lag kan han tvings bort bara om han döms och domen vunnit laga kraft.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons