Nyheter

ISS-astronauter tillbaka på jorden

De två amerikanska astronauter som tillbringat de senaste månaderna på den internationella rymdstationen (ISS) är åter tillbaka på jorden. Ovädret Isaias ställde inte till några problem när kapseln lugnt landade utanför Floridas kust.
Rymden • Publicerad 2 augusti 2020
Astronauterna landade i Mexikanska golfen strax före klockan 15 lokal tid, 21 svensk tid.
Astronauterna landade i Mexikanska golfen strax före klockan 15 lokal tid, 21 svensk tid.Foto: Nasa TV/AP/TT
Endeavour singlar ned mot Mexikanska golfens vatten.
Endeavour singlar ned mot Mexikanska golfens vatten.Foto: Nasa TV/AP/TT
Motorbåtar skickades ut för att hämta astronauterna i havet.
Motorbåtar skickades ut för att hämta astronauterna i havet.Foto: Bill Ingalls/NASA/AP/TT
Space X rymdkapsel när den kopplades loss från rymdstationen ISS för återresan till jorden.
Space X rymdkapsel när den kopplades loss från rymdstationen ISS för återresan till jorden.Foto: NASA via AP/TT

Astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken är åter tillbaka på jorden efter två månader i rymden. Strax före klockan 15 lokal tid landade deras rymdfarkost Endeavour utanför Floridas nordvästra kust, nära Pensacola.

"Välkomna till planeten jorden"

– Det är sannerligen en ära och privilegium, hördes pilot Doug Hurley säga över radion strax innan landningen.

När farkosten väl landade fick han svar från kontrollrummet:

– Å Space X- och Nasas vägnar, välkomna tillbaka till planeten jorden. Tack för att ni flugit med Space X.

Även Donald Trump gratulerade astronauterna på Twitter och noterade att det var den första vattenlandningen för en amerikansk rymdfarkost sedan 1975.

"Fantastiskt att se Nasaastronauter återvända till jorden efter ett väldigt framgångsrikt uppdrag på två månader. Tack till er alla!", skrev presidenten.

Astronauterna fick tillbringa närmare en timme i kapseln innan de blev hämtade och alla säkerhetsåtgärder var genomförda. Därefter flögs de i land med helikopter för att genomgå hälsokontroller före resan vidare till Nasas rymdcenter i Houston.

Första privata rymdfärden

Resan tillbaka till jorden var nära att skjutas upp, av oro för ovädret Isaias som härjat runt Floridas kust de senaste dagarna. Till sist beslutades att fortsätta som planerat – och ovädret orsakade inga problem för landningen.

De två astronauterna lämnade jorden i en Space X-tillverkad rymdkapsel av modellen Crew Dragon den 30 maj. Det var då första gången sedan 2011, när USA:s gamla rymdfärjeprogram avslutades, som en bemannad rymdfarkost sköts upp från amerikansk mark.

Det är också första gången som en privat aktör bygger en raket och skickar ut astronauter i omloppsbana runt jorden. På pappret är dock resan beställd av USA:s rymdmyndighet Nasa.

Under de senaste nio åren har USA:s astronauter fått förlita sig på Rysslands Sojuzraketer för att kunna ta sig till ISS, men efter uppskjutningen sade president Donald Trump att USA nu hade återtagit sin plats som världsetta i rymden.

Nästa uppdrag, döpt till Crew-1, är redan planerat. Fyra astronauter, tre amerikaner och en japan, ska i slutet av september skickas upp till ISS för att vara där i sex månader.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.