Annons

ISW: Wagnerledaren gjorde narr av Putin

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin passade på att håna och ifrågasätta president Vladimir Putins omdöme under segerdagen i Ryssland. Han gick dock inte så långt att han nämnde presidenten vid namn.
Ukraina • Publicerad 10 maj 2023
Rysslands president Vladimir Putin höll tal vid militärparaden på Röda torget i Moskva på segerdagen. Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin passade på att håna presidenten i ett uttalande.
Rysslands president Vladimir Putin höll tal vid militärparaden på Röda torget i Moskva på segerdagen. Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin passade på att håna presidenten i ett uttalande.Foto: Gavriil Grigorov/AP/TT

På tisdagen högtidlighölls segerdagen i Ryssland. President Putin höll tal under en nedbantad militärparad på Röda torget i Moskva och manade till seger i Ukraina.

Samtidigt utnyttjade ledaren för det privata legoknektsbolaget Wagner, Jevgenij Prigozjin, tillfället till att i ett uttalande omnämna en "glad farfar", som "tror att han är bra". Med största sannolikhet syftade han på Putin, skriver den amerikanska tankesmedjan ISW. Putin kallas inte sällan för "farfar", ibland även "bunkerfarfar".

"Komplett rövhål"

Annons

Prigozjin har tidigare gett sig på andra högt uppsatta namngivna tjänstemän, men den här gången namngav han inte "farfar". Han ställde också den retoriska frågan vad Ryssland och kommande generationer bör göra om "farfar" visar sig vara "ett komplett rövhål".

Wagnerledaren sade också att han anser att icke namngivna personer – som av ISW bedöms syfta på Putin och representanter för ryska försvarsdepartementet – borde sluta visa upp sig på Röda torget.

Skarp kritik

Den senaste tiden har Jevgenij Prigozjin riktat skarp kritik mot den ryska militärledningen, men har inte direkt gett sig på Putin.

Förra veckan varnade Jevgenij Prigozjin i ett videoklipp för att han skulle dra tillbaka Wagnergruppens soldater från omstridda Bachmut den 10 maj, om gruppen inte fick tillräckligt med ammunition och vapen. I videoklippet anklagade han militärledningen för att låta hans soldater dödas i massor eftersom de inte fick tillräckligt med vapen och ammunition.

På segerdagen på tisdagen meddelade dock han att han avstår från att dra tillbaka styrkorna även om det inte har kommit tillräckligt med materiel.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons