Annons
Nyheter

Italien inför vaccinkrav för alla över 50

Italiens regering meddelar att covidvaccinering för alla över 50 år i princip kommer att bli obligatorisk.
Italien • Publicerad 6 januari 2022
Italiens premiärminister Mario Draghi. Arkivbild.
Italiens premiärminister Mario Draghi. Arkivbild.Foto: Domenico Stinellis/AP/TT

– Vi vill bromsa smittokurvan och uppmuntra italienare som ännu inte vaccinerat sig att göra det, sade Italiens premiärminister Mario Draghi under ett regeringsmöte på onsdagen där åtgärderna enligt ett uttalande antogs.

– Vi arbetar i synnerhet med de åldersgrupper vars risk är högst att de behöver sjukhusvård, med syfte att att rädda liv genom att minska trycket på sjukvården, fortsatte Draghi.

Annons

Det nya dekretet förpliktigar alla över 50 år som inte jobbar att vaccinera sig, och de som är över 50 och som arbetar måste skaffa sig ett vaccinpass.

Med andra ord omfattas i praktiken samtliga italienare över 50 av ett vaccintvång.

I ett annat uttalande meddelar regeringen att "vaccinpass kommer att vara nödvändigt att bära från och med den 15 februari för den som jobbar inom den offentliga eller privata sektorn och som vill ha tillgång till sin arbetsplats".

Redan i december meddelade den italienska regeringen att ett vaccinpass skulle krävas på all kollektivtrafik och för att få tillträde till hotell, restauranger och gym. Tidigare hade det också räckt med att visa upp ett negativt covid-test.

Av Italiens cirka 59 miljoner invånare är omkring 28 miljoner över 50.

Italien var det första europeiska land som i början av 2020 hårt drabbades av coronapandemin. Precis som i övriga Europa ökar smittan snabbt i Italien. Under onsdagen rapporterades 189 000 nya fall, en ökning med nästan 20 000 från dagen innan.

Enligt Johns Hopkins-universitetet har mer än 138 000 människor i landet avlidit med covid-19.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons