Annons
Nyheter

Italien stänger "röda zoner" från måndag

Skolor, restauranger och museer i de flesta italienska regioner tvingas stänga från och med måndag, när landet går in i en ny nedstängning. Premiärminister Mario Draghi varnar för en ny våg av coronaviruset, med en tioprocentig ökning av fall senaste veckan.
Italien • Publicerad 13 mars 2021
Italienska premiärministern Mario Draghi säger att regeringen gör allt för att förhindra en tredje våg av coronaviruset. På fredagen besökte han ett vaccinationscenter på flygplatsen Fiumicino utanför Rom.
Italienska premiärministern Mario Draghi säger att regeringen gör allt för att förhindra en tredje våg av coronaviruset. På fredagen besökte han ett vaccinationscenter på flygplatsen Fiumicino utanför Rom.Foto: Guglielmo Mangiapane/AP/TT

En majoritet av de italienska regionerna, inklusive Rom och Milano, klassas av hälsominister Roberto Speranza som "röd" zon. Invånarna i regionerna uppmanas att stanna hemma, förutom om man om ska arbeta eller av hälso- eller nödskäl måste lämna bostaden.

Från måndag skärps även reglerna i landets "gula" områden, där smittspridningen för närvarande är lägre. Förflyttningar mellan städer begränsas kraftigt och restauranger och barer stängs. Sardinien är den enda regionen som undgår restriktioner, då smittspridningen på ön är begränsad.

Annons

– Mer än ett år efter utbrottet står vi tyvärr inför en ny våg av smitta. Med förra våren färskt i minnet vill vi göra allt för att hindra det från att hända igen, säger Mario Draghi till AFP under ett besök på ett vaccinationscenter

Smittspridningen har ökat rejält i Italien den senaste tiden, med ökade sjukhusinläggningar som följd. I torsdags registrerade landet nästan 26 000 nya fall av covid-19 och 373 dödsfall. Sedan pandemin kopplade greppet om Italien har över 100 000 personer avlidit med covid-19.

Den 3–5 april går landet in i total lockdown, med ett utegångsförbud efter klockan 22 på kvällen. "Icke-nödvändiga" butiker ska hålla stängt under samma period. Hur det blir med kyrkobesök under påsken är ännu oklart, men i julas tilläts människor att besöka sin närmaste kyrka under hårda avståndsrestriktioner.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons