Annons
Nyheter

Italienskt rekordbubbel: En miljard flaskor

Italien • Publicerad 15 januari 2022
En vingård där det tillverkas prosecco i Colle Umberto i norra Italien. Bild från i höstas.
En vingård där det tillverkas prosecco i Colle Umberto i norra Italien. Bild från i höstas.Foto: Antonio Calanni/AP/TT

Aldrig tidigare har de italienska bubbelkorkarna flugit som under 2021. Eller åtminstone såldes det rekordmånga flaskor av prosecco och annat mousserande vin från Italien – över en miljard buteljer, en uppgång med över 20 procent.

Prosecco, som kommer från Veneto-området i norr, dominerar stort, med över 850 miljoner flaskor under året. Men även andra italienska bubbelviner, exempelvis Franciacorta, sålde bra.

Annons

Produktionen ökade 23 procent enligt statistiken som nu publiceras av jordbruksorganisationen Coldiretti. Men priserna steg också, vilket innebär att omsättningen på hemmamarknaden ökade 27 procent och på exportsidan 29 procent.

Det mesta av exporten går till USA, Storbritannien och Tyskland.

Coldiretti höjer samtidigt ett varningens finger för kopior, ofta döpta till varianter av "secco". Även de ökar i popularitet i många länder.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons