Annons

"Jag vill hellre dö än flytta"

Tusen bostäder är rivningshotade i det som kallas Danmarks största getto. Insatsen är en del av regeringens plan om att helt avveckla de hårdast utsatta områden i landet fram till 2030.
Danmark • Publicerad 8 april 2019
Linda Sifa, har bott två år i Vollsmose.
Linda Sifa, har bott två år i Vollsmose.Foto: Johan Nilsson/TT

– När vi hörde att de ska riva bostäder blev vi rädda. Jag vill inte flytta, om jag ska flytta vill jag hellre dö, säger Zoran Stojanovic.

Han har bott 32 år i Vollsmose och den här kvällen i december har han tagit sig till områdets kulturhus precis som hundratals andra. Kulturhuset ligger i hjärtat av det som kallas Danmarks största getto. I kväll ska borgmästare Peter Rahbæk Juel (S) berätta om framtidsplanerna för Vollsmose. Och intresset är enormt. Stolarna i salen räcker inte till, folk trängs längs väggarna och dörrarna till foajén står vidöppna så att även de som inte får plats kan lyssna.

Stora utmaningar

Annons

Rahbæk Juel listar en rad problem som finns i området. Låg anknytning till arbetsmarknaden, låg utbildningsnivå och hög kriminalitet.

– Helt konkret har barn från Vollsmose en sämre utgångspunkt än barn från andra stadsdelar, säger han.

Det två kvadratkilometer stora området, eller fyrkanten som det också kallas, ligger nordöst om Odense. I området bor drygt 9 000 människor, vilket är fler än i Fyns femte största stad. Under åren har det gjorts fler insatser i området. Vissa har gett effekt, men grundproblemen kvarstår, berättar Peter Rahbæk Juel.

Samma vecka som delar av Vollsmose firade 50-årsjubileum kom årets "gettolista". Precis som föregående år finns Vollsmose med på listan. Men detta år får placeringen nya påtagliga konsekvenser på grund av "gettopaketet". Paketet innehåller en rad initiativ som ska förverkliga regeringens mål om det den kallar "ett Danmark utan parallellsamhällen".

Tvingas flytta

För att nå regeringens mål planerar Odense kommun att riva 1 000 bostäder i Vollsmose. Ännu vet ingen vilka hus som kommer att försvinna, men det senaste ryktet är att lägenhetshuset där Thomas Skov Jensen bor ska rivas.

– Ovissheten är väldigt obehaglig, säger han medan han blickar ut över de gråa byggnaderna som nästan flyter ihop med vinterhimlen.

Inom en tioårsperiod kommer nästan en tredjedel av alla bostäder att vara borta och 3 000 människor ska ha flyttat till andra stadsdelar.

Enligt lag ska alla som tvingas flytta erbjudas en "passande bostad", alltså en bostad i passande storlek, i närområdet. Hyrorna står det däremot ingenting om.

– En liknande bostad i stan kostar det dubbla. Många här har inte råd med det. Folk blir inte arbetslösa för att de flyttar hit. De flyttar hit för att det är billiga bostäder, säger Thomas Skov Jensen.

– Alla vet om att det finns utmaningar här, men detta är helt fel sätt att hantera dem, säger han.

Annons

Han ser hellre att man fortsätter med de initiativ som redan pågår. Han lyfter bland annat fram att andelen unga som tar studenten har ökat och att kriminaliteten har minskat.

Brutal passivitet

Peter Rahbæk Juel har förståelse för om de som bor i området tycker att åtgärderna känns brutala, men samtidigt menar han att passivitet kan vara lika brutalt. Någonting måste göras för att vända utvecklingen.

– Det finns stora sociala utmaningar i Vollsmose som gör att den mänskliga potentialen inte alls förverkligas. Det mönstret måste brytas, säger han.

Rahbæk Juel framhäver att även om utvecklingsplanen för Vollsmose förhåller sig till lagstiftningen i "gettopaketet", innehåller den också insatser inom bland annat skolan, kulturlivet och civilsamhället. Exakt vad som kommer att hända, när och vad notan landar på, är ännu oklart. Utvecklingsplanen måste nämligen godkännas av Transport-, byggnads- och bostadsdepartementet innan den kan förverkligas.

Hoppas på förändring

– Att riva bostäder löser inte sociala problem. Det finns helt enkelt inga bevis för det, säger Jacob Michaelsen, vd på Fyns Allmännyttiga Bostadsbolag, som förvaltar flera bostäder i Vollsmose.

– Vi får helt enkelt förlita oss på att de andra delarna av planen fungerar, säger han.

I kulturhuset pratar Zoran Stojanovic med sina grannar vid fikabordet. Plasttermosarna och långpannorna med chokladkaka är snart tomma.

– Det kanske är bra att riva bostäder där folk gör hyss, säger han och tar en klunk kaffe.

Om planen kommer att fungera vågar han inte sia om. Han hoppas det. Men mest av allt hoppas han på att få bo kvar.

Nønne Schjærff Engelbrecht/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons