Jaga efter svarta hål på svenska
Alla som har tillgång till en dator kan klicka in sig på Radio Galaxy Zoo: Lofar och delta i ett forskningsprojekt som går ut på att para ihop svarta hål med rätt värdgalax. Målet är bland annat att få ökad kunskap om hur vår egen galax Vintergatan en gång bildades.
Bilderna är tagna med det gigantiska radioteleskopet Lofar, som fångar radiovågor i stället för synligt ljus. På så vis avslöjas märkliga mönster som bildas i närheten av de svarta hålen, exempelvis enorma strålar av gas som slungas långt ut i rymden.
Människans ögon bättre
Totalt handlar det om hundratusentals bilder av sådana fenomen. Problemet är att de till stor del ofullständiga och måste pusslas ihop på rätt sätt med vanliga teleskopbilder som avbildar galaxerna där de svarta hålen gömmer sig.
– Det är fortfarande så att en människas ögon och hjärna är lite bättre än datorerna på att göra sådana här saker, säger Robert Cumming, kommunikatör vid Onsala rymdobservatorium vid Chalmers som ingår i projektet.
Sammanlagt består det internationella forskarlaget bakom Lofar av fler än 200 astronomer, från 18 olika länder. Men för att gå igenom alla bilderna behövs betydlig fler ögon. Det är därför forskarna vänder sig till allmänheten för att få hjälp.
– Det är lite som att se ett par vingar på en fågel och sedan leta efter en annan bild av själva kroppen. Ibland är det rätt så uppenbart, ibland är det lite mer klurigt. Och det gör inget om man tar fel, för det är många som hjälps åt, säger Robert Cumming.
Nya fenomen
Den som väljer att delta i projektet får även möjlighet att ställa frågor till forskarna om sina upptäckter. Kommentarsfälten är öppna och Robert Cumming utlovar intressanta diskussioner.
– Forskarna finns med på tråden för att svara på frågor och ge tips. Det finns folk som har gjort väldigt spännande upptäckter, man kan få syn på helt nya fenomen, säger Robert Cumming.