GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jakt på ny C-ledare – toppnamn säger nej

Centerns valanalys är inledd, liksom sökandet efter en efterträdare till Annie Lööf. Men en av de favorittippade har redan sagt nej.
Politik • Publicerad 16 september 2022
Emil Källström var tidigare Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson. Arkivbild.
Emil Källström var tidigare Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Emil Källström meddelade under fredagen att han inte vill bli ny ledare för partiet.

– Antingen så är man kandidat eller så är man inte kandidat, och jag är inte kandidat, sade Källström till Dagens Nyheter.

Han var tidigare partiets ekonomisk-politiske talesperson men har nu ett vd-jobb i näringslivet.

Jakten på en ny C-ledare leds av Jan Andersson, som är valberedningens ordförande.

– Eftersom Annie Lööf hade suttit i elva år var det ingen jättegissning att det här skulle komma någon gång under mandatperioden. Det har funnits något slags tankemässig förberedelse, säger han till TT.

Öppen process

Lööf valdes i en öppen process där hon stod mot tidigare ministern Anna-Karin Hatt, nu vd för Lantbrukarnas riksförbund, och partiets gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson.

Lööf har sagt att hon även nu önskar en öppen process med flera olika kandidater. Men valberedningen vill först kolla hur Centerrörelsen brett ser på saken, säger Jan Andersson.

– Även om vi kanske har en idé så vill valberedningen också lyssna vad man tycker ute i landet.

– Jag vill inte fästa mig vid något, jag kan bara konstatera att förra gången vi gjorde det här och hade en öppen process tyckte vi att det fungerade väl och var uppskattat både inom och utom partiet.

Kravprofilen inte klar

Vad man letar efter hos en ny C-ledare vill han inte säga något om.

– Där är vi inte än.

Möjligen hänger kravprofilen ihop med arbetet i C:s valanalys, som får vintern på sig att dra slutsatser om valresultatet.

Någon tidsplan för när en ny C-ledare kan presenteras finns inte för tillfället.

– Vi har inte tidssatt någon extrastämma. Det kommer att bli i samråd mellan valberedning och partistyrelse som vi sätter den tiden.

Ordinarie stämma har partiet nästa höst.

"Förstå tappet"

Centerns valanalys tillsattes på fredagen. Enligt Christer Jonsson, som leder arbetet, är uppdraget brett.

– Vi ska gå igenom hela mandatperiodens politiska utveckling, hur vi praktiken genomfört valrörelsen och utifrån det dra slutsatser om vi hur inför framtiden ska utveckla partiet.

– Vi behöver förstå varför vi tappat väljare i alla olika miljöer runt om i landet, men också varför vi tappat väljare i tidigare starka Centerdistrikt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.