Annons

Netanyahus utmanare erkänner sig besegrad

Premiärminister Benjamin Netanyahu ser ut att få en femte mandatperiod.
Utmanaren i det israeliska valet erkänner sig besegrad – men utlovar "ett rent helvete" för regeringen.
Israel • Publicerad 10 april 2019
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu framträder inför sina anhängare i Tel Aviv.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu framträder inför sina anhängare i Tel Aviv.Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Något officiellt resultat har ännu inte redovisats, men med runt 97 procent av rösterna räknade ser det ut som att segern går till sittande premiärminister Benjamin Netanyahu, partiledare för Likud.

På onsdagskvällen erkände sig Blåvita alliansen besegrad.

Annons

– Vi vann inte den här gången. Vi kommer att göra Likuds liv till ett rent helvete i opposition, säger Blåvita alliansens andreman Yair Lapid i en tv-sändning.

Kampen var ytterst jämn mellan Likud och Blåvita alliansen. Båda ser ut att få 26 procent av rösterna och därmed 35 platser var i parlamentet.

Drama på valnatten

Benjamin Netanyahu utropade sig till vinnare redan på valnatten.

– Det här är en fantastisk seger, sade han till publikens jubel.

Det gjorde även Blåvita alliansens Benny Gantz, medan siffrorna pekade på att han tagit hem fler röster än Likud. Men redan på onsdagsmorgonen medgav Gantz att läget såg dystert ut.

"Himlen må se mulen ut, men den kan inte skymma den hoppfulla sol som vi frambringat till det israeliska folket och samhället", sade Benny Gantz i ett skriftligt uttalande till sina väljare, enligt Haaretz.

Allt talar nu för att president Reuven Rivlin, som ska välja den kandidat han bedömer har bäst chans att bilda regering, kommer att nominera Netanyahu. Den sittande premiärministern hoppas kunna bilda en högerkoalition, med 65 av knessets 120 mandat.

Netanyahu kan ta rekord

Lyckas Likudledaren kan han inleda sin femte mandatperiod och därmed bli den premiärminister i Israel som suttit längst vid makten.

Intensiva koalitionsförhandlingar lär följa, och det kan ta dagar eller till och med veckor innan det står helt klart hur regeringen kommer att se ut.

Det slutgiltiga valresultatet väntas först på torsdagseftermiddagen. Valdeltagandet i år var något lägre än förra gången, knappt 70 procent mot nästan 72 procent 2015. Enligt Haaretz visade opinionsmätningar att det var historiskt lågt bland israeliska araber.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons