Annons
Nyheter

Jätteanläggning för vätgas planeras i Lysekil

En jättestor vätgasanläggning som slukar ungefär lika mycket el som 10 000 till 20 000 eluppvärmda villor under ett år planeras nu i Lysekil. Preem och Vattenfall samarbetar om vätgasanläggningen, som ska kunna producera biobränsle.
Ekonomi • Publicerad 13 juli 2021
Vätgas i stället för olja i Lysekil utreds nu. Arkivbild.
Vätgas i stället för olja i Lysekil utreds nu. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Preem och Vattenfall har under våren gjort en förstudie av möjligheterna att producera vätgas i en elektrolysanläggning för att tillverka biodrivmedel i anläggningen Preemraff i Lysekil.

Nu har de bestämt sig för att gå vidare och utreda förutsättningarna närmare, berättar Kajsa Kairento, affärsutvecklare på Vattenfall.

Annons

– Mer arbete krävs innan beslut, men vi kommer att gå vidare med utredningen tillsammans, säger hon.

Om planen blir verklighet blir det en jätteanläggning i Lysekil. Effektbehovet för att göra den fossilfria vätgasen skulle bli i storleksordningen 50 MW. Enligt Vattenfall motsvarar anläggningens elförbrukning mellan 10 000 och 20 000 eluppvärmda villor under ett år.

– Det är betydande kapacitet, bland de större i Europa just nu. Men utvecklingen går fort, säger Kajsa Kairento.

Elen ska komma från elnätet, men hur jätteanläggningen kommer att påverka vår elförsörjning ingår inte i projektets uppdrag förklarar hon.

Nästa steg mot beslut om anläggningen planeras 2022.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons