Annons
Nyheter

Nu slår jättecyklonen till: Farligt vara ute

Den starkaste cyklonen på nästan 15 år närmar sig nordvästra Australien.
– Det är otroligt farligt att vara utomhus, varnar Darren Klemm, chef på brand- och räddningsmyndigheten DFES, enligt ABC.
Australien • Publicerad 13 april 2023
Cyklonens Ilsas väg.
Cyklonens Ilsas väg.Foto: Johan Hallnäs
Satellitbild visar Ilsas vädervirvel uppe till vänster. Fotot är taget av den japanska vädersatelliten Himawari-8.
Satellitbild visar Ilsas vädervirvel uppe till vänster. Fotot är taget av den japanska vädersatelliten Himawari-8.Foto: Nict/AP/TT

Cyklonen Ilsa är enligt vädermyndigheten BOM på väg nästan rakt mot den viktiga hamnstaden Port Hedland.

På vägen passerade ovädret korallreven Rowley Shoals, där det finns en obemannad väderstation. Den rapporterade enligt BOM vindhastigheter på över 65 meter i sekunden, och slocknade sedan.

Annons

Gränsen för orkan går redan vid 32,7 meter per sekund, så Ilsa är oerhört stark. Den klassas som en femma på den femgradiga hotskalan för cykloner, och röd varning är utlyst i delar av delstaten Western Australia.

– Detta kommer att orsaka stor skada på träd och annan växtlighet. Om det fanns några husvagnar eller husbilar där ute skulle de förstöras, säger Todd Smith vid BOM till mediebolaget ABC.

Senast något liknande skådades i området var cyklonen Laurence, som slog till mot kusten 2009.

Ilsa beräknas dock vara ännu farligare, eftersom den till skillnad från många andra cykloner väntas behålla det mesta av sin styrka när den går in över land, skriver ABC.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons