Annons
Nyheter

Över hundra raketer avfyrade mot Tel Aviv

Minst en person har skadats svårt i en raketattack mot Tel Aviv.
Enligt den palestinska islamiströrelsen Hamas, som styr på Gazaremsan har 130 raketer avfyrats mot den israeliska staden.
I Gaza genomför Israel flyganfall. Ett 13-våningshus har kollapsat i en av lufträderna
Mellanöstern • Publicerad 11 maj 2021
Israeliska luftvärnet Iron Dome skjuter ned raketer avfyrade från Gazaremsan i måndags.
Israeliska luftvärnet Iron Dome skjuter ned raketer avfyrade från Gazaremsan i måndags.Foto: Ariel Schalit/AP/TT
Förstörda hushållsapparater bärs ut från det träffade huset i iraeliska Ashkelon.
Förstörda hushållsapparater bärs ut från det träffade huset i iraeliska Ashkelon.Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT
Oroligheterna i Jerusalem fortsatte långt in på måndagskvällen.
Oroligheterna i Jerusalem fortsatte långt in på måndagskvällen.Foto: Mahmud Illean/AP/TT

I Tel Aviv ljöd sirener på tisdagskvällen och flygtrafiken från stadens flygplats ställdes in. Minst ett hus, i förorten Holon, har träffats av en raket, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Hamas skriver i ett uttalande att raketattackerna är hämnd för ett flyganfall i Gaza som fick ett höghus att kollapsa. Det finns inga rapporter om döda i den attacken, skriver AFP.

Annons

Våldet är en upptrappning av de oroligheter och sammandrabbningar som präglat Jerusalem sedan en tid, och omvärlden vädjar om lugn.

Omkring 130 mål

I måndags dödades två israeliska kvinnor i staden Ashkelon i södra Israel av Hamas raketbeskjutning, medan ett 20-tal palestinier dödades i israeliska flygräder mot militära mål i Gaza.

Israel säger sig ha dödat femton stridande från Hamas och Islamiska jihad i luftattackerna mot Gazaremsan, enligt armén.

– Vi har slagit till mot 130 militära mål som huvudsakligen tillhör Hamas, sade talespersonen Jonathan Conricus till medier tidigare på tisdagen, syftande på islamistgruppen som kontrollerar den avstängda Gazaremsan.

Från palestinskt håll kommer uppskattningar om över 20 döda, enligt AFP 26 döda, däribland ett antal barn.

Conricus anklagar Hamas, som är terrorstämplat av bland andra EU, för att sprida en bild av att Israel bombar civila, något han avfärdar som osant.

Räderna i måndags kom efter det att raketer, över 200 stycken enligt israeliska armén, avfyrats från Gazaremsan mot Israel. Mer än 90 procent kunde stoppas av robotförsvarssystemet "Iron Dome". Men en del nådde alltså fram, och israeliska medier publicerar bilder från förstörda bostäder i kuststaden Ashkelon, som ligger bara någon mil norr om Gazagränsen. Minst sex personer ska ha skadats när ett lägenhetskomplex träffades.

Sammandrabbning vid al-Aqsa

Våldet mellan israeler och palestinier har eskalerat kraftigt de senaste dagarna.

En juridisk tvist mellan palestinier och israeler om mark i det ockuperade östra Jerusalem har utlöst sammandrabbningar mellan arabiska demonstranter och israelisk polis vid al-Aqsamoskén i Jerusalem – muslimernas tredje heligaste plats efter Mecka och Medina.

Under måndagen kastade demonstranter sten, medan israelisk polis avfyrade gummiklädda kulor och chockgranater. Bilar brann och rök spreds över al-Haram al-Sharif/Tempelberget. Polis evakuerade området kring Västra muren på grund av oroligheterna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons