Jessica Meir ska ut på batteripromenad

Svenskamerikanska astronauten Jessica Meir ska ut på flera rymdpromenader i oktober, . En av dem går till historien som den första som genomförs av enbart kvinnliga astronauter.
Rymden • Publicerad 5 oktober 2019
Svenskamerikanska astronauten Jessica Meir. Bilden är från uppskjutningen i Kazakstan den 25 september.
Svenskamerikanska astronauten Jessica Meir. Bilden är från uppskjutningen i Kazakstan den 25 september.Foto: Maxim Shipenkov/AP/TT

Enligt Nasas nu publicerade schema ska den besättning som bemannar Internationella rymdstationen (ISS) sedan slutet av september under denna månad bland annat byta ut el-lagring på stationens utsida till modernare litiumjonbatterier.

Meir ska enligt planerna delta i rymdpromenader den 16, 21 och 25 oktober. Den andra av dessa uppdrag ska genomföras med kollegan Christina Koch från USA, och är alltså tänkt att bli världens första helkvinnliga.

"Finns en chans"

Planen är dock preliminär. I våras skulle Christina Koch och Anne McClain ut på uppdrag tillsammans, men i sista stund ville McClain ha en rymddräkt i mindre storlek, vilket snopet nog inte fanns ombord.

– Alla här uppe är fullt kvalificerade att göra rymdpromenader, så jag tror att vi kan få se vilken kombination som helst av personal som går ut, säger Jessica Meir .

– Men ja, det finns en chans att vi får göra det tillsammans, tillägger Meir med en blick på kollegan Koch.

Nästan mara

Att göra flera sådana uppdrag på raken är mer påfrestande än vad termen promenad antyder – Nasa skriver att en rymdpromenad à 6,5 timmar, inklusive förberedelser, ungefär motsvarar att springa två tredjedelar av ett maratonlopp.

Meir kom till ISS den 26 september, och ska stanna i över ett halvår för att bland annat genomföra vetenskapliga experiment. Hennes mamma är från Sverige och hennes pappa från Israel. Hon är den första kvinna med svenskt medborgarskap som befinner sig i rymden.

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.