Annons
Nyheter

JM stäms på drygt elva miljoner efter granskning

Ekonomi • Publicerad 10 februari 2023
Enligt fackförbundet Byggnads har JM och JM Supply upprepade gånger inte betalat rätt lön till anställda. Arkivbild.
Enligt fackförbundet Byggnads har JM och JM Supply upprepade gånger inte betalat rätt lön till anställda. Arkivbild.Foto: Caisa Rasmussen/TT

Byggnads stämmer byggbolagen JM och JM Supply på 11,2 miljoner kronor i Arbetsdomstolen, meddelar fackförbundet i ett pressmeddelande.

Beslutet fattades sedan facket granskat bolagens agerande åren 2020-2022 och konstaterat upprepade fall där anställda inte fått rätt lön, helglön eller semesterersättning. Därtill har arbetstagarna – ett fyrtiotal– inte fått den ob-ersättning, pension eller sjuklön de har rätt till, enligt Byggnads.

Annons

Företaget ska även ha använt otillåtna metoder vid anställning av personal.

"JM och vår motpart Byggföretagen som biträder dem utger sig för att vara seriösa och arbetar för en sund Byggbransch fri från fusk och utnyttjande. Då är det inget annat än en skandal att företaget samtidigt satt i system att strunta i kollektivavtalet i syfte att dumpa löner och villkor", säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare, i pressmeddelandet.

JM avstår i nuläget att kommentera ärendet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons