Annons
Nyheter

JO granskar hanteringen av "swishlistan"

Nu ska Åklagarmyndighetens hantering av den så kallade "swishlistan" utredas av Justitieombudsmannen.
Brott • Publicerad 16 oktober 2023
Justitieombudsmannen granskar att de som utövar offentlig verksamhet följer lagar och regler. Arkivbild.
Justitieombudsmannen granskar att de som utövar offentlig verksamhet följer lagar och regler. Arkivbild.Foto: Jessica Gow

Tidigare i somras offentliggjordes en förteckning över swishbetalningar i ett åtal om grovt narkotikabrott. I förundersökningen låg avsändarnas namn och telefonnummer omaskade. Denna förteckning har i media kallats för "swishlistan".

Offentliggörandet av "swishlistan" blev en stor snackis under sommaren och den har fått stora konsekvenser för flera på listan. Till exempel har folk blivit uppsagda från sina jobb.

Annons

Flera klagomål har kommit in till Justitieombudsmannen och därför har Per Lennerbrant nu initierat en granskning.

"När förundersökningsprotokollet blev offentligt fick listan stor spridning och uppmärksamhet. Jag vill undersöka vilka överväganden som åklagaren gjorde och om grundläggande fri- och rättigheter respekterades," säger JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.

Justitieombudsmannen granskar att de som utövar offentlig verksamhet följer lagar och regler.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons