Annons
Nyheter

JO kritiserar långsam förvaltningsrätt

Juridik • Publicerad 11 april 2023
Justitieombudsmannen kritiserar de långa handläggningstiderna på förvaltningsrätten i Uppsala. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Justitieombudsmannen (JO) riktar kritik mot förvaltningsrätten i Uppsala och dess långa handläggningstider, skriver UNT.

Under 2022 var målen i landets olika förvaltningsrätter i de allra flesta fall avslutade efter mindre än åtta månader. I Uppsala var handläggningstiden 35 procent längre, nästan elva månader och näst längst i landet.

Annons

I ett LSS-fall som JO granskat tog det ett år och tre månader att fatta beslut, något JO anser "överskridit vad som varit rimligt och acceptabelt."

I ett svar till UNT skriver Christina Maxén, chefsadministratör vid förvaltningsrätten i Uppsala, att vissa mål har förtur och att LSS-mål därför kan ta längre tid.

Enligt UNT har förvaltningsrätten fått extra pengar för att arbeta bort ärenden som blivit liggande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons