Annons
Nyheter

Jobben med ökad risk för bihåleinflammation

Renhållningsarbetare, kockar och frisörer hör till de yrken där utövarna är mest utsatta för bihåleinflammation, enligt en ny studie.
Hälsa • Publicerad 6 januari 2022
Hårprodukter kan öka risken för bihåleinflammation hos frisörer, enligt en nya studie. Arkivbild.
Hårprodukter kan öka risken för bihåleinflammation hos frisörer, enligt en nya studie. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

– Vi ser en koppling mellan livsstil och jobb som kan öka risken för kronisk bihåleinflammation, säger överläkare projektledaren Kristin Møller Fell vid sjukhuset i norska Telemark till NRK.

Det är genom att utsättas för olika ämnen som risken ökar, förklarar hon och nämner hårprodukter, stekos, rengöringsmedel, trädamm och superlim.

Annons

Även industriarbetare som arbetar med starka syror är i riskzonen.

Skadorna kan förebyggas genom att dra ner på användningen av sådana ämnen, alternativt ändra arbetssätt eller använda skyddsutrustning.

Studien bygger på data från 8 000 deltagare som följts under fem år och har genomförts i samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

För att bihåleinflammation ska definieras som kronisk ska man ha drabbats under minst tolv veckor per år, enligt NRK.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons