Annons
Nyheter

Johan Rockström på Times topplista

Den svenske klimatforskaren Johan Rockström har utsetts till en av årets 100 mest inflytelserika personer i världen av den amerikanska tidskriften Time.
"Jag är mycket hedrad över att vara med på Times 100-lista", säger han i en kommentar.
Klimat • Publicerad 14 april 2023
Klimatforskaren Johan Rockström är en av personer på Times 100-lista. Arkivbild.
Klimatforskaren Johan Rockström är en av personer på Times 100-lista. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Time pekar på att två av de viktigaste personerna i kampen för att rädda klimatet kommer från Sverige. Förutom Johan Rockström så är det klimataktivisten Greta Thunberg, som utsågs till årets person av Time 2019.

I motiveringen skriver tidskriften bland annat att Johan Rockström bidragit till att ta fram konceptet "planetära gränser". Det innehåller riktlinjer och gränser för miljön som människor måste verka inom för att säkra mänsklighetens framtid.

Annons

Johan Rockström säger att det bekräftar att forskningen vid Potsdaminstitutet för klimatforskning i Tyskland, som han är chef för, är viktig och har en global räckvidd.

"Det visar också att vetenskap är viktigt, inte bara i vetenskapliga kretsar, utan även i politiken, i samhället, i hela världen", säger Johan Rockström i ett pressmeddelande.

Johan Rockström är i gott sällskap. På årets lista finns bland andra Olena Zelenska, hustru till Ukrainas president, fotbollsspelaren Kylian Mbappé, Teslaägaren Elon Musk och USA:s president Joe Biden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons