Annons

Överlägsen Johaug trött på att försvara sig

Hon är utom diskussion världens bästa skidåkare. Ändå tvingas Therese Johaug hela tiden försvara sig.
Så också efter en lika imponerande som överlägsen seger i Ski Tour 2020.
Skidor • Publicerad 23 februari 2020
Therese Johaug var helt ohotad när Ski Tour 2020 avslutades i Trondheim.
Therese Johaug var helt ohotad när Ski Tour 2020 avslutades i Trondheim.Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

I och med segern i tourens avslutande jaktstart över 15 kilometer klassiskt, i Trondheim, blev Therese Johaug historisk. Hon var inte bara först i mål utan hade även snabbast åktid, vilket gav henne både säsongens 18:e och 19:e världscupseger, vilket är nytt rekord.

Den suveräna norskan vann den totala touren med häpnadsväckande överlägsenhet, tre minuter och 40 sekunder före tvåan Heidi Weng, som tog andraplatsen efter en spurtuppgörelse med Ingvild Flugstad Østberg.

Åker "för fort"

Annons

Som så ofta förr väcks frågorna: Är Therese Johaug för överlägsen? Förstör hon spänningen i sporten?

Själv börjar hon bli less på att svara på dem.

– Jag känner att jag måste försvara mig för att jag åker för fort. Det är fel att det är en sprint i en uppförsbacke, det är fel att det är ett långlopp och det är fel att vi avslutar med en jaktstart eller så är det fel att vi avslutar uppför en alpinbacke, säger Johaug.

– Nu avslutar vi faktiskt med 15 kilometer jaktstart och inte uppför en alpinbacke, som jag fick höra mycket om under Tour de Ski. Men då är det här fel också, jag vinner med för mycket.

Charlotte Kalla är en av åkarna som tycker att upplägget på Ski Tour kanske gynnar åkare som Johaug lite väl mycket.

– Det blir stora avstånd. Det är svårt att säga att exakt vad som borde förändras, men vi har en som åker otroligt fort, säger Kalla.

Blivit stabilare

Therese Johaug, som utökade sin totalledning med drygt en minut under sista etappen, tycker inte att touren är skräddarsydd för henne. I stället tycker hon att hon allt oftare bevisar att hon behärskar allt fler delar av sporten.

– Jag har blivit stabilare, och numera kan jag också hävda mig i sprint. Det är inte så att jag bara åker bra på distanslopp och sedan åker ut i sprintkvalet. Jag har utvecklat min repertoar, säger Johaug.

– Jag tränar för att åka skidor så snabbt som möjligt. Jag kan inte rå för att jag åker så fort.

Ebba Andersson blev bästa svenska åkare på fjärde plats, nästan sex minuter bakom Johaug. Andersson slutade fyra i samtliga fyra distanslopp under touren.

Annons

– Under de tävlingar som återstår i världscupen har jag jättelust att ta ett kliv ifrån de där fjärdeplatserna, säger Ebba Andersson, som fick inledningen av säsongen förstörd av en knäskada.

– Man har inte direkt varit i en flytzon den här säsongen. Först drog jag på mig den där skadan och sedan har det inte gått helt som jag har velat.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons