Boris Johnson dementerar läckta uppgifter

Inom kort väntas Storbritanniens premiärminister Boris Johnson presentera en ny brexitplan för EU:s ledare.
Irlands utrikesminister beskriver förslaget, så som det rapporteras i medier, som oseriöst.
Johnson hävdar att de detaljer som läckt om planen inte stämmer.
Storbritannien • Publicerad 2 oktober 2019
Boris Johnson filar på det tal han ska hålla på Tory-kongressen i Manchester på onsdagen.
Boris Johnson filar på det tal han ska hålla på Tory-kongressen i Manchester på onsdagen.Foto: Stefan Rousseau/pool/AP/TT

– Vi kommer att ge ett mycket bra erbjudande, säger Johnson till BBC om brexitplanen.

Förslaget ska publiceras de närmsta dagarna, enligt en regeringsföreträdare.

Det tros innehålla en lösning om en irländsk ekonomisk zon, med gränsstationer på båda sidor om den irländska gränsen, , som hänvisar till väl insatta källor. Johnsons plan sägs vara ett alternativ till nödlösningen om en öppen gräns mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland efter brexit.

Irland kritiskt

Gränsstationerna skulle ligga några kilometer bort på ömse sidor om gränsen, enligt RTÉ.

Irlands utrikesminister, Simon Coveney, förkastar förslaget som oseriöst.

"Nordirland och Irland förtjänar bättre", .

Gränsen – en knäckfråga

Johnson förnekar RTÉ:s uppgifter om att förslaget innehåller lösningar om gränsstationer mellan Irland och Nordirland och säger att uppgifterna inte kommer från den slutgiltiga planen. Däremot måste det finnas kontroller någonstans, säger han.

– Till syvende och sist måste ett självständigt, enat land ha en tullzon. När Storbritannien drar sig ut ur EU måste det vara under de omständigheterna, säger han enligt Reuters.

Att EU:s framtida yttre landgräns går mellan Nordirland och republiken Irland har skapat brexits kanske mest svårknäckta nöt.

Efter den blodiga konflikten i Nordirland var en viktig del i fredsprocessen att sudda bort gränsen mellan Irland och Nordirland. Både EU och Storbritannien har sagt att fredsavtalet från 1998 måste respekteras.

Anna Hansson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.