Annons

Johnson vill samla pengar för brexitringning

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger nej till ett ny skotsk folkomröstning om självständighet.
Däremot blir det gärna ja till att låta Big Ben ringa in brexit – med privata bidrag.
Brexit • Publicerad 14 januari 2020
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.Foto: Liam McBurney/AP/TT

I en stor BBC-intervju på tisdagen lade premiärministern ut orden om vitt skiljda frågor, allt från sin egen vikt till förutsättningarna för att redan i år nå ett handelsavtal med EU.

– Det är oändligt troligt. Naturligtvis måste man alltid ha räknat med ett fullständigt sammanbrott, men jag är väldigt, väldigt, väldigt säker – tre stycken väldigt där – att vi kommer att få ett avtal, sade Johnson.

Annons

Handelsförhandlingarna väntas dra igång så fort som möjligt efter det brittiska EU-utträdet den 31 januari.

Big Ben-bong?

Utträdet hoppas Johnson kunna fira med hjälp av ringningar från Big Ben – det berömda klocktornet på parlamentshuset i London. Pågående renoveringar gör dock att det beräknas kosta ända upp till 500 000 pund för att möjliggöra ett klämtande. De pengarna vill nu Johnson försöka locka fram från allmänheten.

– Vi jobbar på en plan så att folk kan bidra med belopp till en Big Ben-bong – för det finns de som vill det, sade Johnson i BBC.

Nej till Skottland

Parallellt skickade premiärministern också brev till Skottland under tisdagen för att återigen säga formellt nej till den regionala regeringens önskemål om en ny folkomröstning om självständighet.

"Det är dags att vi alla arbetar tillsammans för att samla Storbritannien", skrev Johnson enligt nyhetsbyrån Reuters.

Regionala regeringschefen Nicola Sturgeon, från skotska nationalistpartiet SNP, är besviken, men ger inte upp. Vad som sker härnäst ska nu diskuteras av den skotska regeringen.

"Demokratin kommer att segra. Frågan är bara hur lång tid det kommer att ta för Konservativa partiet och etablissemanget i Westminster att acceptera det oundvikliga", hälsar Sturgeon via Twitter.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons