Annons
Nyheter

Raserade hus efter jordskalv i Japan

En jordbävning skakade Japans västkust på fredagseftermiddagen lokal tid. Skalvets magnitud har uppmätts till 6.2 av flera länders geologiska institut.
Japan • Publicerad 5 maj 2023
Den japanska regeringens talesperson Hirokazu Matsuno på en pressträff efter jordbävningen, som uppmättes till 6.2.
Den japanska regeringens talesperson Hirokazu Matsuno på en pressträff efter jordbävningen, som uppmättes till 6.2.Foto: Kyodo News via AP/TT

Minst en person har dött och 21 har skadats i den kraftiga jordbävning som drabbade centrala Japan under fredagseftermiddagen, lokal tid. Räddningspersonal fortsätter också att söka efter ytterligare instängda personer i de hus som har kollapsat.

De två stora kärnkraftverk som finns i den drabbade regionen ska dock inte ha skadats, enligt myndigheterna.

Annons

Skalvets magnitud har uppmätts till 6.2 av flera länders geologiska institut. På Japans bedömningsskala över skalvets intensitet, som går mellan ett och sju, bedömdes det vara en sexa i kuststaden Suzu. Kraftiga skakningar känns i området och myndigheterna har fått in larm om åtminstone vissa byggnadsskador, enligt etermediebolaget NHK.

Skalvet skedde centralt längs med huvudön Honshus västra kust, i höjd med Notohalvön och Ishikawas prefektur.

Japan är ett av världens mest jordbävningsdrabbade länder. Ett massivt skalv 2011 i landets nordöstra del ledde till en efterföljande tsunami och till tre härdsmältor i kärnkraftverket Fukushima.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons