Annons
Nyheter

Jordbävning nära Cyperns kust

En kraftig jordbävning har skakat Cypern. Skalvets centrum låg i havet utanför öns västra kust.
Cypern • Publicerad 11 januari 2022
Foto: Johan Hallnäs/TT

USA:s geologiska myndighet USGS anger styrkan på momentmagnitudskalan till 6,6. Cyperns egna geologiska institut använder den äldre Richter-skalan, och anger magnituden 6,1, rapporterar nyhetsbyrån Efe.

Jordbävningens centrum var 48 kilometer väst-nordväst om orten Pólis, på 19,6 kilometers djup. Inga direkta skador har rapporterats, men skalvet märktes av runt om på ön, bland annat i huvudstaden Nicosia.

Annons

– Det var otäckt. Hela byggnaden skakade oavbrutet. Jag trodde aldrig det skulle sluta, säger en invånare i Nicosia till AFP.

Även på den södra delen av ön skrämde skalvet upp folk.

– Vi låg och sov och det väckte oss, det höll på väldigt länge, säger Carol Bailey, en 61-årig lärare, till nyhetsbyrån.

Skalvet kändes även i Turkiet, Israel och Libanon, enligt uppgifter till USGS.

Den värsta jordbävningen på Cypern under senare år inträffade 1996, då två människor i staden Pafos omkom. Den hade magnituden 6,8.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons