Annons
Nyheter

Jordskalv gav skakningar och muller i Halland

Ett jordskalv med magnituden 2,1 har ruskat om norra Halland. Det är det största skalvet i området på nästan sju år, skakningar och muller har rapporterats från flera orter men inga materiella skador.
Natur • Publicerad 10 april 2023
Seismolog Björn Lund vid Uppsala universitet. Arkivbild.Foto: Mikael Wallerstedt/TT

Skalvet registrerades klockan 14.45 på annandagen, säger seismologen Björn Lund på Uppsala universitet till Varbergs Tidning.

– Ett skalv av den här magnituden kan kännas inom en radie på ungefär två mil.

Annons

Svenska nationella seismiska nätet (SNSN) skriver på sin hemsida att rapporter om skakningar och muller inkommit från Veddige, Väröbacka, Skällinge och Varberg.

Epicentrum för skalvet var cirka tre kilometer nordost om Veddige och 22 kilometer nordost om Varberg. Skalvet skedde på åtta kilometers djup i jordskorpan.

Inte orsaka skador

Björn Lund uppmanar den som har känt av skalvet att rapportera in sin upplevelse på SNSN:s hemsida.

– Det är alltid intressant för oss att få in kommentarer om hur skalvet har känts, så att vi kan jämföra med äldre skalv innan vårt mätsystem fanns, säger han.

Enligt Björn Lund brukar inte denna typ av mindre skalv orsaka några skador.

– Det är inget farligt. Det är bara att det skakar till och mullrar i några sekunder, säger han till Hallands Nyheter.

Lund pekar också på att efterskalv i Sverige oftast har lägre magnitud än det första.

Räddningstjänsten: Lugnt

Skalvet har inte krävt några insatser från räddningstjänsten sida.

– Det är inget som har påverkat räddningstjänsten, vi har inte fått ett enda samtal om det ärendet, säger Mats Rydberg, inre befäl hos räddningstjänsten.

Inte sedan i juli 2016 har ett skalv av magnitud 2 eller högre registrerats i trakten av Varberg. Då inträffade enligt SNSN ett skalv med magnituden 2,4 fyra kilometer öster om just Veddige.

Jordskalv i Sverige

I genomsnitt registreras ett till två jordskalv per dygn i Sverige.

Under de senaste tio åren har i genomsnitt 17 skalv per år med magnitud 2 eller större registrerats, fem skalv per år med magnitud 2,5 eller större och ett till två skalv per år med magnitud 3 eller större.

Det största skalvet de senaste tio åren inträffade den 15 september 2014 söder om Lillhärdal i sydligaste Jämtland och hade magnituden 4,1.

I fjol registrerades 15 skalv med magnitud 2 eller större. Det största mätte 3,0 och inträffade i Byviken i Vänern mellan Säffle och Åmål den 6 oktober.

De flesta skalven 2022 inträffade som vanligt runt Vänern, längs kusten i Norrland och på de postglaciala förkastningarna i norr.

Den 15 juni 1985 inträffade ett skalv utanför Halmstad med magnitud 4,6, vilket var det kraftigaste i Sverige sedan 1904.

Den 23 oktober 1904 inträffade Kosteröskalvet, eller Oslofjordskalvet med en magnitud på 5,4. Det är det största skalvet som är känt i Sverige.

Källa: Svenska nationella seismiska nätet, Uppsala universitet

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons