Annons

Julia Dufvenius fick skyddas från kollega

Skådespelaren Julia Dufvenius fick eskorteras till och från scenen på grund av rädsla för en manlig kollega, berättar hon för .
Kultur • Publicerad 6 april 2019
Skådespelaren Julia Dufvenius fick skyddas från en manlig kollega på Dramaten. Arkivbild.
Skådespelaren Julia Dufvenius fick skyddas från en manlig kollega på Dramaten. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Julia Dufvenius har varit fast anställd på Dramaten sedan 2008. Under metoo-hösten 2017 vittnade verksamma skådespelare om övergrepp och trakasserier i uppropet #tystnadtagning. Det fick enligt Dufvenius en manlig kollega att tro att hon pekat ut honom och han försökte komma i kontakt med henne om saken, berättar Dufvenius som då kände stark oro för att kollegan skulle bli aggressiv.

Lösningen blev att Dufvenius fick en jouranställd person som skulle följa henne från och till scenen för att hon skulle slippa möta mannen. Något Dufvenius nu är kritisk mot.

Annons

– Varför ordnade man inte ett samtal och redovisade en tydlig plan för hur vi skulle reda ut det här? Varför besparade man inte både mig och skådespelaren denna förnedring? säger hon till DN.

Inget förtroende

Julia Dufvenius är just nu tjänstledig och säger till tidningen att hennes förtroende för Eirik Stubø som chef för teatern är borta. Hon väljer att tala ut efter mötet som teaterchefen hade med ensemblen under torsdagen, eftersom hon tycker att han inte har tagit sitt ansvar som chef.

– På mötet sade han att han gjort ett felbeslut. Men det här var inget felbeslut. Jag kommer aldrig att ha honom som chef igen. Jag kommer inte tillbaka till Dramaten så länge han är där.

"Helt oacceptabelt"

Eirik Stubø väljer att kommentera kritiken från Dufvenius skriftligen till DN, men säger att han inte kan gå in på enskilda personalärenden.

"Ingen människa på någon arbetsplats ska behöva känna sig hotad och känna behov av att ledsagas på grund av sin rädsla för en kollega. Det är såklart helt oacceptabelt. Jag varken kan eller bör uttala mig i media i enskilda personalärenden, utan jag kommer att prata med den skådespelare som uttalat sig", skriver han.

Ann Edliden/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons