Annons
Nyheter

Juntan i Myanmar inför nya tuffa åtgärder

Militärjuntan i Myanmar har infört infört nya, hårdare lagar för att komma åt oppositionens fästen i landet. Lagarna innebär bland annat att den som anklagas för förräderi eller spridning av "falska nyheter" kommer att ställas inför militärdomstol.
Myanmar • Publicerad 3 februari 2023
Människor med ursprung i Myanmar vid en demonstration i Thailands huvudstad Bangkok i samband med tvåårsdagen för militärkuppen 1 februari. Arkivbild.
Människor med ursprung i Myanmar vid en demonstration i Thailands huvudstad Bangkok i samband med tvåårsdagen för militärkuppen 1 februari. Arkivbild.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Totalt omfattas 37 kommuner av de nya åtgärderna och de som döms kommer inte att kunna överklaga om det inte gäller dödsstraff, som måste godkännas av juntaledaren Min Aung Hlaing, uppger den den statliga tidningen Global New Light of Myanmar.

Myanmar har befunnit sig i politisk och humanitär kris sedan den tidigare demokratikämpen Aung San Suu Kyis regering störtades i en militärkupp den 1 februari 2021, vilket blev slutet på landets korta period med demokrati.

Annons

Regimens nya besked signalerar att man försöker hitta nya metoder för att kväsa oppositionen i områden där det finns aktiva motståndskrafter.

Liknande lagar gäller sedan tidigare i elva andra kommuner.

Militärjuntan meddelade i onsdags, som markerade tvåårsdagen av militärkuppen, att det undantagstillstånd som infördes vid kuppen förlängs med ett halvår.

Enligt en oberoende grupp för politiska fångar har 2 940 civila dödats och 17 572 gripits av myndigheterna sedan militären tog över makten 2021.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons