Annons
Nyheter

Jury friar Musk efter Tesla-tweet

Teslas vd Elon Musk är inte ansvarig för förluster som investerare gjort i samband med att han twittrade om att köpa ut företaget från börsen. Det har en jury i San Francisco kommit fram till efter en uppmärksammad rättegång.
Ekonomi • Publicerad 4 februari 2023
Musks advokat Alex Spiro under slutpläderingen på fredagen.
Musks advokat Alex Spiro under slutpläderingen på fredagen.Foto: Vicki Behringer/AP/TT

Musk har anklagats för att ha agerat vilseledande och marknadspåverkande när han 2018 twittrade att han övervägde köpa ut elbilstillverkaren från börsen. Han sade sig också ha säkrat finansiering.

Utspelet skickade in Tesla-aktien i turbulens och handelsstopp. Någon avnotering från börsen blev det aldrig.

Annons

En rad investerare valde efter händelsen att ta Musk till federal domstol, med argumentet att miljardären agerat vilseledande och att han därmed är ansvarig för ekonomiska förluster som de drabbades av.

– Elon Musk publicerade inlägg som var falska, med hänsynslös nonchalans av sanningen, argumenterade advokaten Nicholas Porritt, företrädare för flera investerare, i sin slutplädering.

"Inte på skoj"

Musks advokat Alex Spiro anförde i stället, framgångsrikt, att Musk i en hastig formulering kan ha uttryckt sig felaktigt om att han säkrat finansiering, men att han inte hade för avsikt att lura någon.

Musk har själv vittnat om möjliga finansiärer i Saudiarabien som hade kunnat gå in med de nödvändiga pengarna, samt att priset på 420 dollar per aktie, som angavs i ett av Twitterinläggen, inte var ett skämt eller taget ur luften.

– 420 (dollar) valdes inte på skoj. Det valdes för att det motsvarade en premium på 20 procent på den aktuella aktiekursen, sade Elon Musk under rättegången.

Riskerade miljardbelopp

Talet 420 är känt i cannabissammanhang, syftande på den 20 april som är en slags inofficiell högtidsdag för drogliberaler. Det brukar därmed skojas friskt på nätet om talet, och eftersom Musk är en flitig Twitterskämtare har många sett börstweeten 2018 som en drogreferens.

Juryn, bestående av nio medlemmar, tog sitt beslut efter mindre än två timmars överläggning och efter en tre veckor lång rättegång.

Musk slipper därmed att tvingas betala miljardbelopp i skadestånd.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons