Annons

Kajsa Ekis Ekman får Leninpriset

Kultur • Publicerad 28 januari 2020
Kajsa Ekis Ekman, Pressbild.
Kajsa Ekis Ekman, Pressbild.Foto: Binniam Eskender/TT

Författaren och debattören Kajsa Ekis Ekman tilldelas Leninpriset för i år. I motiveringen kallas hon "krigaren utan privilegier, som med glasklar intellektuell skärpa och extrem integritet ser världens komplexitet men ändå alltid tar ställning".

Priset på 100 000 kronor delas ut av Varbergsprofilen och hotellägaren Lasse Diding till en författare eller konstnär som verkar i en vänstertradition.

Annons

Det parallella Robespierrepriset går i år till countryartisten David Ritschard.

Leninpriset har mött hård kritik sedan det delades ut för första gången 2009. Författaren Susanna Alakoski har tackat nej till Leninpriset då hon inte ville bli förknippad med diktatorn Lenin. Rapduon Sápmi Sisters har tackat nej till Robespierrepriset då de inte ville bli förknippade med instiftaren Jan Myrdal. Den senare har inte längre med priset att göra.

Priserna delas ut på Varbergs teater den 18 april.

Rättad: I en tidigare version fanns ett fel om pristagare som tackat nej.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons