Annons
Nyheter

Kakabaveh reser nya krav för att stödja S

Den partilösa Amineh Kakabaveh kommer inte att stödja regeringens extra vårändringsbudget om inte regeringen uppfyller hennes krav.
Regeringen måste lova att inte exportera vapen till Turkiet, säger hon till TT.
Politik • Publicerad 15 juni 2022
Den politiska vilden Amineh Kakabaveh tänker inte stödja regeringens ändringsbudget om Turkiet får köpa vapen från Sverige. Arkivbild.
Den politiska vilden Amineh Kakabaveh tänker inte stödja regeringens ändringsbudget om Turkiet får köpa vapen från Sverige. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Senare i eftermiddag röstar riksdagen om vårändringsbudgeten. Socialdemokraterna tänker rösta nej till det betänkande som ligger på bordet, eftersom det är högeroppositionens förslag.

Men Socialdemokraterna tänker inte heller rösta på regeringens eget förslag. I stället vill man avslå betänkandet och i stället lägga en extra ändringsbudget på fredag, som innehåller det kompromissförslag om pensionerna, som högermajoriteten i finansutskottet stoppat.

Avgörande röst

Annons

Om oppositionen på högersidan väcker ett eget motförslag till regeringens extra ändringsbudget, som väntas komma upp till beslut i nästa vecka, så kommer det återigen bli jämnt i kammaren, där Amineh Kakabavehs röst kan avgöra.

Den situationen uppstod när Magdalena Andersson tillträdde som statsminister, och det var först efter att Socialdemokraterna slutit en uppgörelse med Kakabaveh om stöd till kurderna i norra Syrien som det blev möjligt.

Den överenskommelsen blev åter aktuell i förra veckan när riksdagen röstade om misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S). Han räddades kvar genom att Kakabaveh inte stödde misstroendet.

Två krav

Nu säger Amineh Kakabaveh att hon inte tänker stödja regeringens extra ändringsbudget i nästa vecka om inte regeringen uppfyller hennes krav. Det handlar dels om mer pengar mot hedersförtryck, dels fortsatt stopp för vapenexport till Turkiet.

Hon har reagerat på skrivningarna i regeringens utrikespolitiska deklaration, där det slås fast att ett svensk Natomedlemskap kan ändra förutsättningarna för krigsmaterielexporten.

Det har Amineh Kakabaveh, och flera med henne, tolkat som en öppning för att tillåta vapenexport till Turkiet. Det kan hon inte gå med på, säger hon.

– Absolut inte. Det vore som om jag skulle skicka vapen dit som används mot kurderna, säger hon till TT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons