Annons
Nyheter

Kalix på väg tillbaka efter it-attacken

Kalix kommun kan återigen betala fakturor efter it-attacken i mitten av december. Men än har kommunen inte återhämtat sig efter intrånget.
Brott • Publicerad 8 januari 2022
Kommunens datorer har rensats efter den omfattande it-attacken. Arkivbild.
Kommunens datorer har rensats efter den omfattande it-attacken. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT

I fredags kunde äntligen kommunens ekonomisystem testköras och fakturor börja betalas efter attacken den 15 december.

– Nästa vecka måste både attestanter och beslutsfattare finnas på plats för att jobba igenom ett gigantiskt berg.

Annons

I den högen ligger en del påminnelser och ett fåtal inkassokrav.

– De företag som haft ekonomiska svårigheter och som varit beroende av våra betalningar har vi kunnat betala manuellt under den här tiden.

Lönerna räddades

Efter attacken kunde en säkerhetskopia återställas, vilket räddade delar av lönesystemen.

– Det var två dagars hantering som var borta, så det var bara ett tiotal löner som blev fel och lika många som man behövde göra manuellt. Det var en otrolig stor lättnad.

Omkring 600 datorer, som slogs ut under intrånget, har rensats från skadlig programvara.

– De är installerade med en högre säkerhetsgrad och med ominstallerade program, säger Maria Henriksson.

Det arbetet har varit omfattande. Kommunen har behövt hyra in konsulter som under perioder jobbat dygnet runt för att uppgradera varje enskild dator. Även nya servrar har byggts upp.

– Det är en helt ny it-miljö som har skapats.

Nya system

Mycket återstår att göra innan allt fungerar smärtfritt. Alla datorprogram har inte fungerat med den höjda säkerhetsnivån. Kommunanställda och politiker ska också lära sig att hantera systemen.

– 1 000 av våra 1 600 anställda har klarat av att byta lösenord och loggat in. Det är ändå något att fira, att nu börjar de små vardagliga utmaningarna med att få de nya systemen att rulla.

Annons

Först om någon månad bedömer hon att kommunens system fungerar som de ska. Då gäller det att bibehålla medvetenheten och säkerhetstänkandet som kommunens tjänstemän behövt lära sig.

– Det gäller att nöta in det här medan krismedvetenheten finns, då man förstår konsekvenserna. Det blir nästa utmaning, att hålla i känslan av att vad vi gör var och en är är betydelsefullt.

Maria Henriksson kommer att sammanställa de viktiga lärdomar som kommunen dragit av intrånget.

– Och hur man bygger upp igen. Det går, och det går att göra det effektivt och snabbt om man måste.

Fakta: It-attacken i Kalix

Det var under natten mot den 15 december som Kalix kommun utsattes för en it-attack som påverkade all samhällsservice.

Detta innebar bland annat att hemtjänsten och hemsjukvården till en början inte kom åt sina system, däribland medicinlistor och personalscheman. Likt övriga verksamheter i kommunen fick man övergå till att sköta arbetet manuellt.

Attacken ledde även till att kommunen tvingade lägga upp en tillfällig hemsida för att få ut information till medborgare och, inledningsvis, personal.

Angreppet var en så kallad ransomware-attack, alltså ett utpressningsvirus där hackarna låser ett datasystem med krav på lösesumma för att låsa upp det igen. Kommunen säger sig inte ha betalat några pengar till hackarna.

Polisen rubricerar händelsen som grovt dataintrång.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons