Annons
Nyheter

Källor: Finland redo gå med i Nato före Sverige

Finland är redo att gå med i Nato utan att det sker samtidigt med Sverige, uppger den finländska tidningen Iltalehti med hänvisning till utrikes- och säkerhetspolitiska källor.
På måndagen paraderade demonstranter med PKK-flaggor och en Erdogan-docka i Uleåborg.
Politik • Publicerad 6 februari 2023
Finlands statsminister Sanna Marin och statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträffen i torsdags, när Marin besökte Stockholm. Då var budskapet att Finland räknar med att gå in i Nato samtidigt som Sverige Arkivbild.
Finlands statsminister Sanna Marin och statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträffen i torsdags, när Marin besökte Stockholm. Då var budskapet att Finland räknar med att gå in i Nato samtidigt som Sverige Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Iltalehti hänvisar till uppgifter om att partiledarna, presidenten och andra tunga politiker i Finland har diskuterat frågan den senaste veckan. Läget där Finland kan välja att gå först skulle uppstå om Ungern och Turkiet godkänner Finlands ansökan under våren men bara ett av dem ratificerar Sveriges medlemskap i försvarsalliansen.

Ungern och Turkiet är de enda av de 30 Natoländerna som ännu inte ratificerat Sveriges och Finlands medlemskap. Det senaste beskedet från Ungern är att parlamentet där ska behandla frågan i mars.

Kristersson uppges ha informerats

Annons

Så sent som i förra veckan försäkrade Finlands statsminister Sanna Marin, när hon besökte statsminister Ulf Kristersson (M) i Stockholm, att Finland avser att gå hand i hand med Sverige. Iltalehti hänvisar till källor som uppger att Finland nådde en överenskommelse med Turkiet redan före jul och att det då sades att Turkiet inte har några problem med Finland.

Men den officiella versionen är ännu att Finland och Sverige ska hålla ihop och ta det definitiva steget in i Nato samtidigt.

Tidningen uppger också att Ulf Kristersson har informerats om att Finland och Turkiet har en överenskommelse.

Erdogan-docka i Uleåborg

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har vid upprepade tillfällen uttryckt missnöje över de protestaktioner mot Turkiet som förekommit i Sverige, däribland en upphängd Erdogan-docka och högerextremisten Rasmus Paludans koranbrännming.

I Finland har man hittills inte protesterat på samma sätt.

Men på måndagseftermiddagen anordnades en demonstration i Uleåborg, där deltagarna viftade med PKK-flaggor och en docka som föreställde Erdoğan skjutsades runt, rapporterar Iltalehti.

Demonstranterna krävde att PKK-grundaren Abdullah Öcalan, som suttit fängslad sedan 1999, ska friges.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons