Annons
Nyheter

Sörjande samlades för Nichols begravning

Begravningen av den 29-årige Tyre Nichols, som avled efter att ha blivit svårt misshandlad av fem poliser i Memphis, Tennessee, hölls på onsdagen.
På plats var Nichols familj och vänner, men även USA:s vicepresident Kamala Harris.
USA • Publicerad 1 februari 2023
USA:s vicepresident Kamala Harris sitter med Nichols mamma Row Vaughn Wells och styvfar Rodney Wells under begravningen.
USA:s vicepresident Kamala Harris sitter med Nichols mamma Row Vaughn Wells och styvfar Rodney Wells under begravningen.Foto: Andrew Nelles/The Tennessean via AP/TT
Kyrkan under Tyre Nichols begravning.
Kyrkan under Tyre Nichols begravning.Foto: Andrew Nelles/The Tennessean via AP/TT

Hundratals människor samlades i kyrkan i Memphis för att ta farväl av Tyre Nichols. Begravningen var utformad som en hyllning av hans liv och innehöll mycket sång och starka tal.

Men samtidigt präglades den välbesökta ceremonin av vrede över den misshandel som polisen utsatte honom för. Under begravningen sade vicepresident Harris att misshandeln av Tyre Nichols var ett våldsdåd som går på tvärs med polisens uppdrag om att hålla allmänheten säker.

Annons

– Det var inte för att hålla allmänheten säker, för man måste fråga sig, skulle inte Tyre Nichols ha varit här om det var för att hålla allmänheten säker? Hade inte han också rätt till att vara säker? När vi pratar om att hålla allmänheten säker måste vi förstå vad det betyder i dess renaste form. Tyre Nichols borde ha varit säker, sade Harris.

En videofilm som visar misshandeln av Tyre Nichols offentliggjordes i förra veckan. I den hörs hur han ropar efter sin mamma när han hålls fast och misshandlas av poliserna i tre minuter.

Fem svarta poliser har avskedats och anklagas för mord och en rad andra brott i samband med Nichols död. I måndags meddelade Memphispolisen att ytterligare två poliser har stängts av från arbetet. Även tre anställda vid räddningstjänsten har stängts av för att ha brustit i flera rutiner i samband med larmet.

Kamala Harris bjöds in till begravningen av Nichols mamma Row Vaughn Wells och styvfar Rodney Wells, enligt Harris pressekreterare Kirsten Allen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons