Annons
Nyheter

Kameror ska hitta slöjlösa kvinnor i Iran

Iranska myndigheter har börjat installera kameror på offentliga platser för att kunna identifiera kvinnor som inte bär slöja.
Iran • Publicerad 9 april 2023
Kvinnor som inte bär slöja som täcker håret, hijab, ska nu hittas och identifieras och även varnas med hjälp av kameror som installeras på offentliga platser. Arkivbild.
Kvinnor som inte bär slöja som täcker håret, hijab, ska nu hittas och identifieras och även varnas med hjälp av kameror som installeras på offentliga platser. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Kvinnor som upptäcks utan hijab, en slöja som täcker håret, kommer att få ett sms med en varnande text om konsekvenserna, har landets polis meddelat, enligt BBC.

Enligt polisen kommer detta hjälpa till att stoppa "motståndet mot hijablagen".

Annons

I ett uttalande, som publicerats av den statliga nyhetsbyrån Irna, säger polisen att övervakningskamerorna använder så kallad "smart" teknik för att identifiera kvinnorna och sedan skicka dokument och varningsmeddelanden till dem som bryter mot hijablagen.

Lagen om slöjtvång infördes i Iran 1983, fyra år efter den islamiska revolutionen.

Iran skakas sedan september av massiva demokratiprotester med feministiska förtecken. Den tändande gnistan var Mahsa Zhina Aminis död i moralpolisens förvar. Den unga kurdiska kvinnan, på besök i huvudstaden Teheran, hade gripits anklagad för att inte bära sin huvudduk korrekt.

Sedan protesterna bröt ut i september förra året har kvinnor oftare gått ut utan att bära den obligatoriska slöjan, speciellt i större städer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons