Annons
Nyheter

Återförening kan dröja för släppt bloggare

Kanada välkomnar nyheten om att den kände saudiske bloggaren Raif Badawi har frigivits efter tio år i saudiskt fängelse.
Men ett reseförbud stoppar honom från att återförenas med sin familj i Kanada.
Saudiarabien • Publicerad 12 mars 2022
Den saudiske bloggaren Raif Badawi har suttit fängslad i Saudiarabien i tio år. Det hårda straffet mot honom har väckt avsky och många har demonstrerat och krävt att han friges. Här demonstrerar folk i Wien i Österrike i februari 2015.
Den saudiske bloggaren Raif Badawi har suttit fängslad i Saudiarabien i tio år. Det hårda straffet mot honom har väckt avsky och många har demonstrerat och krävt att han friges. Här demonstrerar folk i Wien i Österrike i februari 2015.Foto: Hans Punz/AP/TT

Uppgiften om frigivningen kom från Raif Badawis hustru, som under fredagen sade att hennes 38-årige make hade ringt henne och sagt att han släppts fri.

Men det är oklart när han kan återförenas med henne och sina tre barn, som lever i Kanada. När Badawi dömdes 2014 ingick nämligen i straffet att han inte skulle få resa utanför Saudiarabien tio år efter sin frigivning.

Annons

Under lördagen bekräftade en anonym källa inom Saudiarabiens inrikesdepartement för AFP att reseförbudet gäller.

– Därför kan han inte lämna kungadömet de närmaste tio åren, så länge han inte blir benådad, säger källan.

Vill "bringa klarhet"

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att han är lättad över frisläppandet, men att myndigheterna letar efter svar.

"Våra tjänstemän arbetar nu med att försöka bringa klarhet kring villkoren för hans frigivning," skriver Trudeau på Twitter.

Människorättsadvokaten Irwin Cotlin, som företräder Badawi internationellt, säger i ett uttalande att han hoppas att "saudiarabiska myndigheter ska visa sympati och tillåta att han återförenas med sin fru och sina små barn i Kanada."

Även Amnesty säger att man kommer att arbeta aktivt för att få ett reseförbud hävt.

Tusen piskrapp

Raif Badawi dömdes 2014 till tio års fängelse och tusen piskrapp för att ha brutit mot landets tekniklagar och för att ha bloggat för sekularism och yttrandefrihet. 2015 fick han de första 50 piskrappen, vilket utlöste starka protester världen över.

Badawis straff löpte ut den 28 februari och hans frigivning har väntats någon gång i mars.

Raif Badawis syster Samar fängslades också 2018, samtidigt med ett tiotal andra aktivister som svepande anklagades för bland annat förräderi. Även de gripandena väckte internationell kritik. Hon släpptes förra året.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons