Annons
Nyheter

Kändiskrögare uppmanar till högljudd protest

Regeringens utlovade stöd till restaurangbranschen har uteblivit. Det anser krogägaren PG Nilsson som nu uppmanar branschen att delta i en daglig manifestation.
Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att stöd är på väg.
Ekonomi • Publicerad 14 januari 2021
Krögare, ägare och personal står utanför krogen Riche i Stockholm med grytor och slevar i protest mot coronarestriktionerna i branschen. Kändiskrögare vill med denna aktion uppmana branschen till protest.
Krögare, ägare och personal står utanför krogen Riche i Stockholm med grytor och slevar i protest mot coronarestriktionerna i branschen. Kändiskrögare vill med denna aktion uppmana branschen till protest.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Krögaren PG Nilsson protesterar utanför krogen Sturehof. Kändiskrögare protesterar på torsdagen utanför sina restauranger mot coronarestriktionerna.
Krögaren PG Nilsson protesterar utanför krogen Sturehof. Kändiskrögare protesterar på torsdagen utanför sina restauranger mot coronarestriktionerna.Foto: Henrik Montgomery/TT

Krogägaren PG Nilsson har fått nog. Han är grundare av krogkoncernen Svenska Brasserier, som står bakom till exempel Riche och Teatergrillen, och uppmanar nu hela restaurangbranschen att delta i en daglig manifestation.

Varje dag klockan 15 ska Restaurangsverige väsnas med grytor och kastruller – tills regeringen lyssnar.

Annons

Syftet är enligt Nilsson att uppmärksamma att regeringen inte hållit vad de lovat när det gäller stöd till näringslivet. Krögaren säger att det har varit stora problem med att söka stöd och fördröjningar i utbetalningen.

– Det verkar som att många inte har förstått att det är så, inte i min bransch och inte bland allmänheten, säger han till TT.

Inte gått att söka

Omställningsstödet som utlovats av regeringen har inte gått att söka sedan i somras.

– Statens företrädare har gjort ett stort nummer av att de är så duktiga på att stödja näringslivet, men än så länge ligger företagen ute med det som staten har lovat att betala, säger han och tillägger:

– Jag tycker inte att det räcker med att lova längre, de måste leverera också.

Enligt Skatteverket går det inte att söka omställningsstöd från augusti och framåt ännu. Myndigheten väntar på beslut från regeringen. När det beslutet väl kommer har väntetiden på pengarna tidigare legat på runt en vecka, enligt Skatteverket.

Vad gäller permitteringsstödet så har stödet kunnat förlängas under hösten. Handläggningstiderna har då legat runt två månader i snitt, enligt Tillväxtverket. Vad gäller stöd från 1 december och framåt går det inte att söka dessa förrän preliminärt i slutet av mars, enligt myndigheten.

"Går på knäna"

Nu uppmanar PG Nilsson alla som jobbar inom branschen, såväl personal som krogägare, att varje dag klockan 15 stå och skramla med grytor, kastruller och slevar utanför sina restauranger. Bankandet ska pågå i en minut – och fortsätta varje dag tills regeringen tar tag i frågan, berättar krögaren.

– Det är väldigt många företag som nu går på knäna, och väldigt många jobb som nu riskerar att gå förlorade.

PG Nilsson berättar att hundratals personer redan engagerat sig i manifestationen, och han räknar med att de blir fler ju längre den pågår.

Annons

– Det kommer att låta en del i stan, med start i dag och framöver.

Stöd kommer

Finansminister Magdalena Andersson säger att hon har full förståelse för krögarna.

– Det är en bransch som har det otroligt tufft. Det var tufft innan och det är klart att restriktionerna klockan 20 om alkoholservering gör det ännu svårare att få det att gå runt.

Magdalena Andersson säger att regeringen går in med stödåtgärder, bland annat en förlängning av omställningsstödet och av stödet till korttidspermitteringar. Men hon säger att lagstiftning måste beredas och när det gäller omställningsstödet måste det även godkännas av EU.

– Det gör att det tar tid innan det kommer ut på företagens konton, säger hon.

– Därför har vi också utökat möjligheten att få anstånd med skatten. I början av februari kommer man kunna få inbetalt på sitt skattekonto upp till tre månaders inbetald skatt. Då har man likviditet tills de andra stöden kommer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons