Annons
Nyheter

Kändisvalrossen Freya avlivad

Den norska kändisvalrossen Freya avlivades på söndagsmorgonen.
"Människors liv och hälsa kunde vara i fara", säger fiskeridirektör Frank Bakke-Jensen i ett uttalande.
Norge • Publicerad 14 augusti 2022
Freya sågs för första gången i Oslofjorden den 12 april i år och blev senare känd efter att ha legat och slappat i flera fritidsbåtar. Arkivbild.
Freya sågs för första gången i Oslofjorden den 12 april i år och blev senare känd efter att ha legat och slappat i flera fritidsbåtar. Arkivbild.Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/TT

Valrossen Freya vann många norrmäns hjärtan under sommaren då hon simmade runt i Oslofjorden. Det ledde dock till att flera människor blev för närgångna.

Norska Fiskeridirektoratet tvingades därför besluta om avlivning så att ingen skulle skadas. Det fanns även en oro för valrossens hälsa.

Annons

"Beslutet togs efter en helhetsutvärdering där vi kom fram till att människors liv och hälsa kunde vara i fara", säger Frank Bakke-Jensen i ett pressmeddelande.

Att flytta valrossen var länge ett alternativ, men bedömdes till slut bli för komplicerat och medföra för höga risker.

"Vi förstår att allmänheten kan reagera på beslutet, men jag känner mig trygg i att vi fattade rätt beslut. Vi tänker på djurens bästa men människors liv och hälsa måste gå före", säger Bakke-Jensen.

Exakt hur Freya avlivades har inte avslöjats, mer än att proceduren utfördes av tränad personal och händelseförloppet beskrivs som odramatiskt.

Beskedet att valrossen inte längre lever har mötts av sorg. Norska miljöpartiet, MDG, meddelar att man ska ta upp Freyas öde i Stortinget.

Freya sågs för första gången i fjorden i april i år och blev senare känd efter att ha legat och slappat i flera fritidsbåtar. Norska myndigheter har tidigare uppmanat människor att hålla sig borta från valrossen för att den inte ska bli stressad, men uppmaningarna har inte lytts.

Valrossar finns normalt i Arktis. Freya antas komma från Svalbard, eller möjligen Grönland. Kändisvalrossen har tidigare setts till i bland annat Nederländerna, Danmark och i svenska Smögen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons