Annons
Nyheter

Kaniner dumpas när samhället öppnas

Dju • Publicerad 4 augusti 2021
Många kaniner släpps ut i det fria – men klarar sig inte i naturen. Arkivbild.
Många kaniner släpps ut i det fria – men klarar sig inte i naturen. Arkivbild.Foto: Michael Probst

Ovanligt många kaniner har dumpats utomhus i år, enligt Niki Pour Metrahi och Behrad Karkehabadi i Uppsala, som samarbetar med organisationen Smådjurschansen.

På sin Facebooksida vittnar föreningen om kaniner som hittas i bostadsområden och i naturen, vissa i så dåligt skick att de får avlivas.

Annons

– Smådjurschansen har många jourhem runt om i Sverige och alla är helt överfyllda på grund av det stora antalet dumpade kaniner, dessutom är det över 60 kaniner i kö som väntar på att omplaceras, säger Niki Pour Metrahi till UNT.

En anledning kan vara att fler har skaffat kaniner under pandemin, men att man nu har tröttnat på dem i takt med att samhället öppnas upp.

– Dagens kaniner är avlade för sällskap och överlever inte länge i naturen. Det känns som att ingen riktigt bryr sig. Tänk om det sprang omkring massa hundar, om folk släppte ut dem, säger Niki Pour Metrahi till tidningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons