Annons
Nyheter

Kärcher vill sänka trycket i franska valrörelsen

Gärna högt tryck, men blanda inte in oss. Det säger tyska bolaget Kärcher, som bland annat tillverkar högtryckstvättar, inför årets två val i Frankrike.
Frankrike • Publicerad 11 januari 2022
De franska Republikanernas presidentkandidat Valérie Pécresse. Bild från tidigare i januari.
De franska Republikanernas presidentkandidat Valérie Pécresse. Bild från tidigare i januari.Foto: Adrienne Surprenant/AP/TT

Kärcher ryter till mot de franska politiker som hänvisar till företaget i sin valtal, och som enligt ett uttalande smutsar ner företagsnamnet. Tyskarna kräver därför "ett omedelbart stopp för all användning av varumärket".

Bakgrunden är att produkterna i Frankrike blivit synonymt med högtryckstvättar och att företagsnamnet blivit ett vanligt substantiv och verb för produkterna och deras användning.

Annons

Droppen för bolaget kom när högerpartiet Republikanernas presidentkandidat Valérie Pécresse lovade att rensa ut i förorter som är hårt drabbade av kriminella gäng och sade att "Vi måste ta till Kärchern igen".

Pécresse är inte den första franska politikern som använt det tyska namnet i liknande ordalag. Bland föregångarna finns tidigare presidenten Nicolas Sarkozy år 2005, som då var inrikesminister. Även extremhögerpartiet Nationella frontens förre ledare Jean-Marie Le Pen använde uttrycket, två år senare.

Men Kärcher har tröttnat på ordvalet, som kan få fransmännen att förknippa företaget med våld och osäkerhet, "trots att vi försvarar sunda medmänskliga värderingar", som man skriver.

Frankrike håller i år val till såväl presidentämbetet den 10 och 24 april som till parlamentet 12 och 19 juni.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons