Annons
Nyheter

Kärleksvecka ska få fler att skaffa barn

Samhälle • Publicerad 10 februari 2023
Förra året var det många kommuner i landet där barnafödandet blev det lägsta under hela 2000-talet.
Förra året var det många kommuner i landet där barnafödandet blev det lägsta under hela 2000-talet.Foto: Christine Olsson/TT

Sollefteå är en av kommunerna där barnafödande minskade rejält förra året. Nästa vecka satsar därför kommunen på en kärleksvecka för att uppmuntra fler att vilja skaffa barn, skriver SVT Västernorrland.

Initiativet går under namnet "Älska mer – vi behöver bli fler" och målet är helt enkelt att trenden med lågt barnfödande ska vända.

Annons

– Ska vi klara av välfärden framöver så behöver vi helt enkelt bli fler. Om den nuvarande utvecklingen håller i sig kommer det att få långtgående konsekvenser, säger Majed Safaee, kommunstrateg på Sollefteå kommun, till SVT.

Förra året minskade barnafödandet i de flesta kommuner i Sverige. I 30 kommuner blev födelseantalet till och med det lägsta under hela 2000-talet.

– Forskningen har inget bra svar på varför, men historiskt sett bör nedgången följas av en uppgång. När den kommer är däremot svårt att förutspå, säger Vitor Miranda, demograf på SCB, till SVT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons