Annons

KASINOMÅL: 119 ÅTALAS

Publicerad 5 april 2019

119 personer kommer att åtalas som misstänkta i härvan, berättar Maja Kullinger, kammaråklagare och förundersökningsledare, på en pressträff.

63 av dem är låntagare, fyra rekryterare och resten misstänkta målvakter. Totalt rör det sig om summor på 47 miljoner kronor som svindlats.

Annons

Utredningen startade hösten 2017, då en man häktades för grovt penningtvättsbrott. Spåren ledde till fram en man i Stockholm, som i utredningen kallas huvudmannen.

– Låntagarna har låtit sig bli id-kapade, och gått med på att lån tas i deras namn. De har själva lämnat ut koder och bank-id, berättar Maja Kullinger.

Personerna har fått tydliga instruktioner om hur de sedan ska gå tillväga när de ska göra polisanmälan om id-kapning. Åklagarna beskriver upplägget som att man har sålt in en affärsidé.

Flera grovt kriminella från Uppsalatrakten är inblandade i härvan. Låntagarna är främst unga vuxna med stadig inkomst, som ofta är bekanta med de som tvättar pengarna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons