Annons

Katalansk immunitet granskas i EU

EU • Publicerad 16 januari 2020
Kataloniens förre regionale president Carles Puigdemont på plats i EU-parlamentet. Arkivfoto.
Kataloniens förre regionale president Carles Puigdemont på plats i EU-parlamentet. Arkivfoto.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Katalanska EU-parlamentsledamöterna Carles Puigdemont och Toni Comín har inte ens hunnit avklara sin första parlamentssession i Strasbourg innan deras status nu ska börja granskas av kollegorna.

Det väntade beskedet kom på torsdagsmorgonen sedan Spanien redan i förra veckan bett EU-parlamentet att lyfta de två katalanernas immunitet.

Annons

– De spanska myndigheterna vill fortsätta sina juridiska åtgärder mot de två ledamöterna. I enlighet med reglerna kommer det här att skickas till rättsutskottet för behandling, konstaterar vicetalman Ewa Kopacz i plenisalen i Strasbourg.

Puigdemont och Comín befinner sig i landsflykt sedan de efterlysts i Spanien på grund av sin delaktighet i Kataloniens folkomröstning om självständighet 2017. En dom i EU-domstolen har dock gett dem rätt att tills vidare tillträda sina platser i EU-parlamentet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons