Annons

Kataloniens president mister sin post

Spaniens centrala valkommission har beslutat att Kataloniens regionpresident Quim Torra inte får vara ledamot av det katalanska parlamentet.
Därmed kan han inte längre fortsätta som regionens president och regeringschef – med starka reaktioner i Katalonien som följd.
Spanien • Publicerad 3 januari 2020
Kataloniens regionpresident Quim Torra är satt under press från domstolar och andra instanser. Arkivbild.
Kataloniens regionpresident Quim Torra är satt under press från domstolar och andra instanser. Arkivbild.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Fredagens beslut följer på förra månadens domstolsutslag mot Torra. Där dömdes han för olydnad eftersom han först efter hot om polisingripande tog bort separatistsymboler från offentliga byggnader inför valet i våras, vilket valmyndigheten beordrat honom att göra.

Domstolen fann att Torra inte är lämplig att inneha ett offentligt ämbete under 18 månader. Han har överklagat.

"Ej valbar"

Annons

Men redan innan överklagandet prövats begärde Spaniens tre högerpartier PP, Vox och Ciudadanos hos valkommissionen att Torra ska fråntas sitt ämbete.

Kommissionen, som består av domare och professorer och har sitt säte i kongressen, kom nu fram till att dra in Torras ledamotsbehörighet och stänga av honom från offentliga ämbeten under 18 månader. Torra är "ej valbar" enligt vallagen, anser kommissionen.

Provocerar många

Beskedet fyllde snabbt torget Sant Jaume framför regionregeringens palats i Barcelonas berömda gotiska kvarter med folk på dåligt humör; valkommissionens utslag i Madrid ses som ytterligare en provokation mot de separatistiska krafterna i Katalonien.

Fast jubel och applåder utbröt när någon halade den spanska flaggan på Palau de la Generalitat. När den efter en kvart igen hissades hördes visslingar och burop, rapporterar El País.

Allt rör Katalonien

Utvecklingen kastar en skugga över den spanska regeringsbildningen. Efter förtroendeomröstningar den 5 och 7 januari väntas kongressen ge socialistledaren Pedro Sánchez mandat att bilda en koalitionsregering ihop med vänsteralliansen Unidas Podemos. Men det förutsätter att det katalanska separatistpartiet ERC (vänster) lägger ner sina röster.

Nu kallar toppfigurer inom ERC valkommissionens beslut för "motbjudande" och "statskupp" och uttrycker sitt stöd för Torra, som tillhör det mer hårdföra separatistpartiet JxCat (borgerligt) vilket avser att rösta nej till Sánchez som premiärminister.

Ger sig inte

Senare på fredagskvällen kontrade Torra på kommissionens beslut. Vid ett extrainkallat regeringssammanträde förklarade han att alla resurser ska sättas in mot "detta auktoritära och absolut avvikande beslut".

– Så länge parlamentet inte säger det motsatta fortsätter jag som ledamot och president, och utövar uppgifterna i mitt ämbete. Jag är parlamentsledamot och Kataloniens president, sade han till regeringskollegorna enligt Europapress.

Samma budskap

Torra begärde en extrainsatt session i parlamentet på lördagen i akt och syfte att avvisa valkommissionens beslut. Den kommer att inledas klockan 17.

Personer från självständighetsrörelsen ANC hängde på regeringspalatsets balkong ut en banderoll med just de budskap och på just det stället som skapat den här händelseutvecklingen.

Texten löd "Frihet för politiska fångar och landsförvisade", ihop med den symbol i form av ett gult band som signalerar stöd för de dömda och landsflyktiga katalanska ledarna. Och folkmassan på Plaça de Sant Jaume svarade med högt bifall.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons