Annons
Nyheter

Kazakstan: 225 döda i oroligheterna

Den senaste tidens våldsamheter i Kazakstan har krävt 225 människors liv. Bland de döda finns 19 anställda inom polisen och militären.
Kazakstan • Publicerad 15 januari 2022
Skotthål i fönstret till en butik i Almaty i Khazakstan. I reflektionen syns en kazakstansk soldat som håller vakt. Bilden är från i fredags.
Skotthål i fönstret till en butik i Almaty i Khazakstan. I reflektionen syns en kazakstansk soldat som håller vakt. Bilden är från i fredags.Foto: Sergei Grits/AP/TT

Dödssiffran som presenterades av kazakstanska åklagare på lördagen är en rejäl höjning av den tidigare officiella siffran på 44 dödsoffer, varav 26 "beväpnade kriminella" och 18 ur säkerhetsstyrkorna.

– Även civila har olyckligtvis fallit offer för terrorhandlingar, säger åklagarmyndighetens representant Serik Shalabayev som stämplar våldsamheterna som terrorism.

Annons

Dödssiffran kan stiga ytterligare under den närmaste tiden. En talesperson för hälsodepartementet uppger att fler än 2 600 personer har sökt vård efter oroligheterna, och att 67 av dem befinner sig i kritiskt tillstånd.

Protesterna mot stigande bränslepriser i det centralasiatiska landet bröt ut dagarna efter nyår, och spred sig snabbt. Missnöjet utvecklades till en mer allmän protest mot regimen och dess auktoritära politik. Undantagstillstånd med nattligt utegångsförbud utfärdades och presidenten upplöste regeringen.

Oroligheterna i Kazakstan dämpades sedan den Rysslandsledda, tidigare oanvända militäralliansen ODKB skickat en specialstyrka för att slå ned protesterna. Specialstyrkan rapporteras ha skickats hem i torsdags.

Tiotusentals personer har gripits för inblandning i protesterna.

Kazakstan har en stor rysk befolkning och Ryssland är dess viktigaste allierade. Landet är rikt på naturtillgångar och oljeexporten står för cirka 70 procent av exportintäkterna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons