Annons

USA: Nordkorearobot avfyrad från havet

Nordkoreas senaste vapentest skedde med en robot som kan avfyras från ubåtar, hävdar regimen.
Enligt USA tyder dock ingenting på att den avfyrades från en ubåt, snarare från en plattform i havet.
FN:s säkerhetsråd väntas behandla saken på fredag.
Nordkorea • Publicerad 3 oktober 2019
Fotot visar, enligt regimen i Nordkorea, en robot som i onsdags sköts upp från vattnet utanför den östra kuststaden Wonsan.
Fotot visar, enligt regimen i Nordkorea, en robot som i onsdags sköts upp från vattnet utanför den östra kuststaden Wonsan.Foto: AP/TT

Beskedet från Nordkorea fick omvärlden att bäva inför att den slutna kärnvapendiktaturen nu breddat sin militära förmåga. Enligt Nordkoreas regimstyrda nyhetsbyrå KCNA avfyrades en så kallad SLBM, engelsk förkortning för robotar som kan avfyras från ubåtar, av typen Pukguksong-3.

Underrättelseuppgifter från Sydkorea hade tidigare gjort gällande att det skulle kunna ha rört sig om en robot avfyrad från en ubåt.

Färdades 45 mil

Annons

Om Nordkorea lyckas bestycka ubåtar med robotar skulle det möjliggöra för diktaturen att genomföra överraskningsattacker på en ny nivå.

Enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon avfyrades roboten dock inte från en ubåt utan från en plattform i havet. Den färdades 45 mil innan den slog ned i vattnen utanför Japan.

– Vi bedömer att det var en ballistisk kort- till medeldistansrobot. Och jag anser att vi inte har något som tyder på att den avfyrades från en ubåt, utan snarare från en havsbaserad plattform, säger överste Pat Ryder, talesperson för Pentagon.

Fördömer test

Roboten slog ned i japanskt vatten, utanför landets västra kust. Japans premiärminister Shinzo Abe fördömer testet, som han säger bryter mot FN:s säkerhetsråds resolutioner. Rådet väntas behandla saken på fredag efter en begäran av Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

Uppskjutningen skedde kort efter det att USA bekräftat Nordkoreas uppgifter om att samtal mellan länderna ska återupptas nu i helgen.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un bedyrar att testet "inte hade någon negativ inverkan på grannländernas säkerhet".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons