Annons

Ken Ring: Musiken räddar ingen längre

Ken Ring kritiserar hiphopvärlden och släpper sitt sista album någonsin.
Sedan vill rapparen distansera sig från sin artistpersona – och gå över till fotbollen.
Musik • Publicerad 7 januari 2020
Ken Ring släppte singeln "Leva i frid" under 2019, och kommer att släppa ett sista album innan han lägger ner artistkarriären.
Ken Ring släppte singeln "Leva i frid" under 2019, och kommer att släppa ett sista album innan han lägger ner artistkarriären.Foto: Claudio Bresciani/TT
Efter mer än 20 år väljer Ken Ring att lämna artisteriet bakom sig för att satsa på fotboll.
Efter mer än 20 år väljer Ken Ring att lämna artisteriet bakom sig för att satsa på fotboll.Foto: Claudio Bresciani/TT
Ken Ring släpper sitt sista album 2020.
Ken Ring släpper sitt sista album 2020.Foto: Claudio Bresciani/TT

I mer än två decennier har Ken Ring varit en konstant i den svenska hiphopvärlden med 15 album, drygt 600 låtar och en trogen fanskara. Karriären har även präglats av kontroverser och rubriker på grund av rapparens frispråkighet. Men snart är den här perioden i hans liv över.

Under 2019 släppte Ken Ring singeln "Leva i frid", nu är han ute på Sverigeturnén "Tack för mig tour" och under 2020 kommer det sista albumet signerat rapparen.

Annons

Den kommande plattan beskriver han som ett klassiskt Ken Ring-album med ett musikaliskt sound skapat av cellister, pianister och körer. Efter 20 år av övertalningsförsök har han fått med sig popsångerskan Lisa Nilsson på en av låtarna.

– Jag har tjatat sedan det första albumet om att göra någonting med henne. Nu sade hon att "okej, är det verkligen ditt sista album? Då är jag med", säger Ken Ring.

"Uppmanar att skjuta"

I dag är det en helt annan generation rappare som dominerar hiphoplistorna än när Ken Ring slog igenom 1999 med låten "Mamma". Han tycker att det har gått åt helt fel håll.

– I dag känns det mer som att vår musikgenre uppmanar folk till att skjuta, ta mer droger, sälja mer droger, vara destruktiva. Det är nästan häftigt att sitta på anstalt i dag. Jag står inte riktigt för det, säger han.

Samtidigt har skandaler och kriminalitet kantat Ken Rings karriär, och i självbiografin "Livet" berättar han om flera grova brott som han har begått. Även på scenen har han ställt till med kontroverser. Kort efter genombrottet 1999 uppträdde Ken Ring på Stockholms Vattenfestival, där han i låten "Spräng regeringen" först uppmanade publiken att rikta blickarna mot kungliga slottet, och sedan rappade om att storma slottet och våldta prinsessan Madeleine. Han polisanmäldes, men fallet lades ner.

– Jag är en av anledningarna till att de (dagens hiphopartister) ens finns, man får lite ångest över det. Jag har ändå varit med och format hela den här destruktiva dyrkan i musiken. För mig var det ett sätt att ta mig ur det livet och tjäna pengar utan att sälja droger eller råna. Sedan har det blivit till en genre där man i stället uppmanar till det, menar han.

"Röker inte 'ganji' i centrum"

Han kommer inte att lämna studion helt, utan planerar att ta en mer anonym roll och hjälpa yngre artister. Samtidigt väntar ett nytt stort projekt, som kräver helt andra redskap.

– Musiken trodde jag först skulle rädda jättemånga, sedan kom jag underfund med att den inte gör det. Då gick jag över till fotbollen, säger Ken Ring.

Han har köpt mark i Kenya, där han själv har rötter, och planerar att bygga en fotbollsakademi för ungdomar. Det blir också ett sätt att lämna artistpersonan bakom sig.

– Ken Ring har så mycket historia i Sverige, det är associerat med hiphop, gatan, kriminalitet, betongen. Jag vill ta ett steg från det. Jag är 40 år i dag, inte en 18-årig rebellisk snubbe som röker "ganji" i centrum.

Annons

Redan nu märker han av att ungdomar inte känner till hans musikaliska gärningar.

– Det är ganska skönt. När de växer upp kommer de inte säga "Det där är Ken Ring, han som..." Om 10–15 år kommer halva samhället att ha glömt bort mig.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons